България се присъедини към Инициативата на НАТО за сътрудничество при обучение на пилоти

Министерство на отбраната сграда

Непосредствено след приключването на редовната среща на министрите на отбраната на 18 юни, единадесет страни членки на Алианса, включително и България, подписаха Писмо за намерение, с което се присъединиха към Инициативата на НАТО за многонационално сътрудничество в сферата на обучение на пилоти в Европа /NATO Flight Training in Europe (NFTE)/. Това съобщиха от Министерството на отбраната. От българска страна документът е бил подписан от министър Красимир Каракачанов.

Инициативата цели да създаде архитектура от свързани национални съоръжения, които по единна програма ще предоставят споделени възможности за обучение на пилоти. Български пилоти ще могат да се обучават в страните, подписали споразумението.

За обучение на пилоти България ще предостави за международно ползване ВВВУ "Долна Митрополия", въздушно пространство, огневи полигони за работа по земни и въздушни цели, както и възможности за съвместна работа с наземни средства за противовъздушна отбрана, а във ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" ще има курсове за обучение на оператори на безпилотни апарати.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст