До 2 юли депутатите ще внасят предложения за състав на енергийния регулатор

Парламент извънредно положение

Народното събрание даде срок до 2 юли за предложения за състав на Комисията за енергийно и водно регулиране. Този срок е регламентиран в процедурните правила за избор на състав на регулатора, който депутатите приеха.

Парламентът трябва да избере председател, двама членове със стаж в областта на енергетиката, един член със стаж в областта на водоснабдяването и канализацията и един член – икономист на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Предложения за състав на КЕВР се правят от народни представители или от парламентарни групи. Предложенията се внасят в писмена форма до Комисията по енергетика чрез председателя на Народното събрание.

На по-късен етап депутатите от ресорната комисия ще проведат изслушване на кандидатите на открито заседание, а след това ще преминат към гласуване в пленарната зала. 

С промени в Закона за енергетиката парламентът въведе и облекчение за бъдещите членове на комисията. В регулатора вече ще могат да влизат експерти с 5-годишен стаж в областта, а не с минимум със 7, каквото беше предишното изискване.

Председателят на комисията трябва да има не само необходимия стаж, но и да е заемал ръководна позиция в енергетиката или във водния сектор. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст