Европарламентът настоява да знае кога и какви нови данъци ще въвежда ЕС

давид сасоли

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли настоя днес евродепутатите да научат кога и какви нови данъци се предвижда да бъдат въведени в ЕС за осигуряването на общия европейски бюджет.

Време е да научим подробности по предложението на Европейската комисия за бюджета до 2027 г., посочи той на пресконференция след началото на днешното заседание на Европейския съвет. Посланието на ЕП е много ясно – предложението на ЕК е добра отправна точка. Не можем да отстъпим (от предлагания размер на бюджета от 1,1 трилиона евро), надявам се становището ни да се възприеме сериозно, добави той. Председателят на ЕП допълни, че споразумение по бюджета няма да има, докато не бъде изяснен въпросът за "собствените" приходи (въвеждането на нови данъци – бел. кор.).

Сасоли отбеляза, че ЕП има "последната дума" при одобряването на европейските разходи. По неговите думи предложението на ЕК може да осигури първоначално възстановяване на европейската икономика, пострадала от мерките срещу пандемията от Ковид-19.

Председателят на ЕП посочи, че е възможно преговорите за бъдещите отношения с Лондон да завършат без успех. По неговите думи ЕС е готов за подобно развитие.

Той съобщи, че е изпратил писмо до белгийското правителство с искане за пояснения по случая с полицейската проверка на евродепутата Пиерет Фофана. Преди дни тя съобщи, че е била спряна и обискирана в Брюксел, докато се опитвала да заснеме полицейска проверка на двама младежи от африкански произход. Фофана обвини полицаите в проявя на излишна грубост, а белгийските власти съобщиха, че проверяват случая.

Сасоли добави, че очаква през септември евродепутатите да могат отново да заседават в Страсбург. Той отбеляза, че всичко зависи от епидемичната обстановка на място. ЕП прехвърли заседанията си в Брюксел от ранната пролет заради ограниченията за пътуване и множеството случаи на заразени с Ковид-19 във Франция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст