Китай може съзнателно да е пуснал коронавируса, за да дестабилизира световната икономика, смята Тръмп

Тръмп и Белият дом

Американският президент Доналд Тръмп вчера подхвърли в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл", че Китай може съзнателно да е разпространил новия коронавирус, за да дестабилизира световната икономика.

"Има вероятност да е било нарочно", каза Тръмп, като посочи също, че това не се основава на разузнавателна информация и има по-голяма вероятност световното разпространение да е било случайно. "Но човек никога не знае".

Президентът отправи обвиненията докато налага редица налози, за да уязви китайската икономика, отбелязва ДПА.

Напрежението между САЩ и Китай расте отчасти заради коронавируса, като през последните месеци Тръмп на няколко пъти заяви, че Китай не е прозрачен относно първоначалното разпространение на болестта.

Членове на американската администрация казваха, че според тях новият вирус е дошъл от китайска лаборатория.

Отношенията се влошиха и в търговията заради китайския технологичен гигант Хуауей, заради Хонконг и Южнокитайско море.

Тръмп вчера поднови заплахата си да скъса всички връзки с Китай, ден след като американският търговски представител Робърт Лайтхайзър каза пред американския Конгрес, че не смята отделянето на китайската от американската икономика за осъществима възможност, предаде Ройтерс.

Британският и американския печат продължават да отразяват темата за книгата на бившия съветник на американския президент – Джон Болтън.

 Тръмп се бори да спре издаването на мемоарите, Болтън нарича президента "негоден за поста", пише "Гардиън".

Изданието отбелязва, че на юристите от министерството на правосъдието в САЩ вероятно ще им се наложи да водят доста трудна битка в съда, за да успеят да спрат издаването на книгата. В нея бившият съветник по националната сигурност нарича Доналд Тръмп "смайващо неинформиран" и некомпетентен. 

Защо Болтън проговаря именно сега? Всичко е заради парите, а накрая избирателите да решават, пише британският "Телеграф". Изданието пише, че Болтън е мълчал девет месеца, след като е напуснал Белия дом, а сега представя книга, за която ще получи много пари. Явно мълчанието му досега е целяло да не се подбие цената на книгата, преди тя да е излязла.

"Вашингтон пост" коментира, че Белият дом няма почти никакви шансове да спечели съдебната битка за спиране на книгата и отбелязва, че от американското президентство не са оспорили по никакъв начин голяма част от съдържанието й, което вече стана известно.

"Ню Йорк таймс" коментира, че Болтън е успял да обедини демократи и републиканци в гнева им около книгата. Демократите го критикуват, че не е споделил разкритията си с разследването за импийчмънт, а републиканците – че очерня президента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст