Ако трябва, ЕС ще заведе дело срещу Китай

еп европейски парламент европарламент

Европарламентът препоръчва Европейският съюз и страните членки да заведат дело пред Международния съд, ако се приложи новият закон за националната сигурност за Хонконг. В резолюция, приета в петък с 565 гласа "за", 34 гласа "против" и 62 гласа "въздържал се", Европейският парламент гласува в подкрепа на изправянето на Китай пред Международния съд заради решението му да приеме нов закон за национална сигурност за полуавтономния Хонконг.

В текста евродепутатите „призовават ЕС и неговите държави членки да обмислят, в случай че новият закон за националната сигурност бъде приложен, завеждане на дело пред Международния съд, в което да заявят, че решението на Китай да наложи на Хонконг национално законодателство в областта на сигурността е в нарушение на Китайско-британската съвместна декларация и на Международният пакт за граждански и политически права.  Те също така категорично осъждат новия закон като нападение срещу автономията на града , както и постоянната и засилваща се намеса на Китай във вътрешните работи на Хонконг. Членовете на ЕП призовават да бъдат освободени от затвора активистите в подкрепа на демокрацията и мирните демонстранти и обвиненията срещу тях да бъдат отменени. Те настояват за назначаването на специален пратеник на ООН в Хонконг, който да се занимава конкретно със ситуацията там.

Европейският парламент е силно загрижен от постоянното влошаване на гражданските и политическите права и свободата на печата в Хонконг и призовава за независимо и безпристрастно разследване на използването на сила от страна на полицията срещу протестите в подкрепа на демокрацията.

Парламентът също така настоятелно призовава държавите членки в рамките на Съвета на ЕС и върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел да разгледат въпроса за закона за националната сигурност по отношение на Хонконг като основен приоритет на предстоящата среща на върха между ЕС и Китай в понеделник, 22 юни и на предвиденото заседание на ръководителите на ЕС и Китай, както и други въпроси, свързани с правата на човека, като положението на уйгурите.

Жителите на Хонконг наскоро излязоха на протести срещу новия спорен закон за националната сигурност за града, който беше одобрен от законодателния орган на континентален Китай през май. Много наблюдатели се опасяват, че новите мерки на комунистическата партия на Китай ефективно ще ограничат всички останали свободи и автономията, от които се ползва специалния административен регион по така наречения принцип „една държава – две системи“.

Бившата британска колония е разтърсвана от масивна вълна от улични протести и сблъсъци от миналата година, когато изпълнителната власт в Хонконг представи, през пролетта на 2019 г., нов закон, който би позволил на заподозрени в криминални престъпления да бъдат екстрадирани в континентален Китай, потопявайки града в най-тежката политическа криза в съвременната му история.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст