Брюксел настоява Тръмп да се бори с расизма

Доналд Тръмп

Няма място за расизъм и дискриминация в нашите общества, казват евродепутатите, призовавайки ЕС да заеме категорична и решителна позиция срещу расизма, насилието и несправедливостта. В резолюция, приета в петък с 493 гласове „за“. 104 гласа „против“ и 67 „въздържал се“, Парламентът „категорично осъжда ужасяващата смърт на Джордж Флойд“ в САЩ, както и подобни убийства другаде по света. Евродепутатите призовават американските власти да се ангажират срещу структурния расизъм и неравенствата, критикуват полицейските действия срещу мирните тълпи от протестиращи и журналисти и заплахите на президента Доналд Тръмп да използва армията, както и неговата „подстрекателска риторика“.

Европарламентът подкрепя неотдавнашните масови протести в целия свят срещу расизма и дискриминацията и осъждат доктрината за превъзходство на бялата раса във всичките ѝ форми. Членовете на ЕП осъждат случаите на плячкосване, палежи, вандализъм и разрушаване на обществена и частна собственост, причинени от някои демонстранти, склонни към насилие, като същевременно настояват „несъразмерното използване на сила и расистките тенденции в правоприлагането“ да бъдат винаги публично осъждани, където и да се наблюдават по света.

Използването на сила от правоприлагащите органи винаги трябва да бъде " законосъобразно, съразмерно, да служи само като крайна мярка", подчертават членовете на ЕП, като настояват, че "прекомерното използване на сила срещу множество хора противоречи на принципа на пропорционалност". ЕП подчертава, че случаите на полицейско насилие и злоупотреби не трябва да остават безнаказани, и че гражданите имат правото да записват сцени на полицейско насилие, което може да се използва като доказателство.

Текстът призовава ЕС и неговите държави членки да сложат край на расовото и етническото профилиране в наказателното правоприлагане, мерките за борба с тероризма и имиграционните проверки. Новите технологии в тази област трябва да бъдат проектирани и използвани по такъв начин, че не дискриминират расовите и етническите малцинства, добавя той. Полицията и правоприлагащите органи трябва да дават „пример за антирасизъм и антидискриминация“ и трябва да засилят обучението в това отношение, казват евродепутатите, призовавайки за увеличаване на многообразието в рамките на полицейските сили.

Институциите на ЕС и държавите членки трябва официално да признаят несправедливостите и престъпленията срещу човечеството, извършени срещу чернокожи и цветнoкожи хора и роми, според Парламента, който определя робството като престъпление срещу човечеството.

Борбата с дискриминацията във всички области трябва да бъде приоритет на ЕС, казват евродепутатите, които призовават Съвета „незабавно да приключи преговорите по хоризонталната директива относно недискриминацията“, блокирана от държавите от ЕС от момента на предложението на Комисията през 2008 г. Резолюцията подчертава, че расистките и ксенофобски изказвания не попадат в обхвата на свободата на изразяване. Евродепутатите изразяват съжаление, че екстремистките и ксенофобските политически сили по цял свят все по-често си служат с „изопачаване на историческите, статистическите и научните факти и използват символи и реторика, които възпроизвеждат аспекти на тоталитарната пропаганда, включително расизъм, антисемитизъм и омраза към малцинствата“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст