Кризата удари BMW, съкращава близо 10 000 работни места

BMW централа

Германският автомобилен гигант BMW обяви, че е постигнал споразумение с Германския работнически съвет за новия си пакет от съкращения, ранно пенсиониране и възможност да не се подновяват временни договори или да не се попълнят отново текущите свободни работни места. BMW няма да удължи договорите на 10 000 свои служители. Причината за тока са опитите на германския производител на автомобили да се справи с кризата и намалените капацитети покрай коронавирусната криза, съобщава Ройтерс. 

В съобщението се казва също, че концернът е замразил процедурата за съюз с производителя Mercedes-Benz, компанията Daimler, за производство на автоматизирани превозни средства. BMW, където работят 126 000 души в световен мащаб, се възползва от схемата за намалено работно време, при която германското правителство частично изплаща заплатите на служителите за загубените работни часове.

„Договорихме се за перспективен пакет от мерки, които ще помогнат за подобряване на приходите на компанията в краткосрочен план, но също така ще запазят капацитета ни за иновации в дългосрочен план“, каза Илка Хорстмайер, член на Управителния съвет на BMW AG и отговаряща за човешките ресурси и трудовите отношения в компанията.

Продажбите на автомобили намаляха през последните месеци и основните играчи в индустрията спряха производството в резултат на кризата Covid-19. Продажбите на нови автомобили в Германия паднаха с 50% през май в сравнение с предходната година, като продажбите на гиганти като Volkswagen, BMW и Daimler също намаляха наполовина.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст