ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Американците от различни партии и региони дават “зелена улица” на марихуаната

канабис марихуана легализация сащ

Бил Стокър може да бъде наречен типичен консервативен избирател: той е морски пехотинец от резерва и бивш полицай, който гласува за президента Доналд Тръмп. Но той също така е и сред мнозинството в щата Южна Дакота, което масово подкрепи легализирането на марихуаната в изборите този месец.

Стокър, на 61 г., каза, че законите за забрана на марихуаната пречат на борбата срещу престъпления с други наркотици, и нарече твърденията за злините, свързани с марихуаната, "куп глупости", на които дори хората в републиканска твърдина като Южна Дакота вече не вярват.

Ценностите на Южна Дакота за "лична отговорност и свобода" победиха, каза Стокър, който живее в Сиоукс Фолс.

Изборите тази година доказаха колко широко марихуаната вече се приема навсякъде в САЩ. Мерките за легализиране на марихуаната за рекреационна употреба удържаха победа в прогресивния щат Ню Джързи, в умерената Аризона и в консервативната Монтана. Вече 15 щата с големи мнозинства я легализираха, а в 36 щата медицинската марихуана е разрешена.

Гласоподавателите в Мисисипи с голямо мнозинство този месец одобриха медицинската марихуана, с което "тревата" стъпи солидно в още един южен щат.

Проучване на Галъп от 9 ноември показа, че 68 процента от американците са за легализиране на марихуаната – два път повече, отколкото през 2003 г. Тази голяма разлика се видя на тези избори, когато меките в полза на марихуаната бяха одобрени със силна двупартийна подкрепа.

В Южна Дакота и Монтана, където републиканците убедително спечелиха главните изборни надпревари, рекреационната марихуана мина с най-малко 16 процентни пункта повече от подкрепата, която получи кандидатът на демократите Джо Байдън. В Южна Дакота гласувалите за одобрение на медицинската марихуана бяха с 34 процентни пункта повече от тези за Байдън.

"Ние цял век водихме война срещу това растение и както и да оценяваме резултатите от тази война, тя е позорен провал", каза Матю Швейх, заместник-директор на политическия проект "Марихуана", който подкрепя легализацията. "Всичко, което постигнахме, е да вкараме в затвора милиони американци, да увековечим расизма в страната, а най-голямата несправедливост от всичко е, че това ни лиши от медицински изследвания на марихуаната", посочи той.

Марихуаната все още е незаконна на федерално равнище, което вреди на ветераните, на които не може да бъде предписана медицинска марихуана в клиниките за ветерани. Те "идват тук с оплаквания от хронични болки и ние ги насочваме да вземат опиати, – каза Швейх. – Това е безумие. Това е непатриотично и позорно."

Подкрепата за легализирането беше около 25 процента през 1992 г., когато тогавашният кандидат за президент Бил Клинтън се опита да избегне да отговаря на въпроси дали е използвал марихуана. Най-накрая в едно телевизионно интервю той каза, че е опитал "тревата", но не я харесал и "не я вдишвал".

В началото на 2019 г. Камала Харис, която вече е избрана за вицепрезидент, беше запитана за предишна употреба на марихуана в радиоинтервю и призна: "Аз наистина я вдишвах".

Брендън Джонсън – бивш федерален прокурор в Южна Дакота, който подкрепи инициативите в полза на марихуаната в щата, каза, че кампанията е била фокусирана върху факта, че през последните години 10 на сто от арестите в щата са били за марихуана, и повечето от тях за малки количества.

"Имаме реален проблем тук, където сме криминализирали цяло поколение от местни жители и сега плащаме тежка цена", каза Джонсън.

Собственикът на верига от аптечни пунктове за медицинска марихуана в Билингс, Монтана, свърза одобрението на инициативата за рекреационна марихуана с едногодишната кампания, предприета от поддръжниците на медицинската марихуана за осведомяване на обществеността за ползите от канабиса. "Виждаме значителна промяна в политическата демография, защото сега хората са по-информирани", каза Ричард Абромейт, собственик на фирма за социални грижи в Монтана.

Следващата цел на поддръжниците на марихуаната е тя да бъде извадена от федералния списък на незаконните лекарства, забранени за медицинска употреба и с висок потенциал за закононарушения. Присъствието й в списъка не позволява да бъдат лабораторно изследвани потенциални лекарства, използващи марихуана.

Миналата седмица стана известно, че в Камарата на представителите през декември ще бъде подложен на гласуване законопроект, с който да се декриминализира канабисът и да бъде изваден той от списъка на контролираните субстанции. Засега не е ясно дали законопроектът може да мине и през двете камари.

Резултатът от предстоящите два балотажа за сенатори в щата Джорджия може да предопредели шансовете за решаване на този въпрос в Сената, където засега лидерът на републиканското мнозинство Мич Макконъл блокира напредъка към решаването му.

И други щати се очаква да гласуват догодина по законопроекти за легализиране на марихуаната, което може да притисне още повече Конгреса да действа.

Поддръжниците излизат с аргумента, че този отрасъл създава работни места и данъчни постъпления, които ще са добре дошли сега за правителствата, които са силно притиснати от затварянето на много бизнеси, свързани с епидемията от Ковид-19.

Има обаче и противници на цялостната легализация. Републиканският губернатор на Южна Дакота Кристи Ноъм смята, че марихуаната води хората към употреба на по-силна дрога, а служители от правоохранителните органи и прокурори в Монтана твърдят, че легалната "трева" ще доведе до повече дрогирани шофьори и други престъпления, а и ще задълбочи някои проблеми, свързани с психическото здраве.

Проучване на "Галъп" сочи, че малко по-малко от половината републиканци, хора, които се идентифицират като политически консервативни, и тези, които ходят всяка седмица на църква, отговарят, че според тях марихуаната трябва да бъде легална.

Ейми Бет Хенсън – Асошиейтед прес; превод БТА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст