ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Доларът остава под натиск

валути

В очакване на многообещаващите ваксини, които могат да избавят света от COVID-19, инвеститорите започват предпазливо да възвръщат оптимизма си за глобалната икономическа перспектива. И да нанасят корекции в инвестиционните си нагласи и стратегии. За което немалък принос има и растящият брой на пазарните  анализатори, които вещаят спад на щатския долар и съветват да се правят вложения в по-перспективни активи, натискайки надолу американската валута. 

Валутни стратези на "Ситигруп" прогнозираха на 17 ноември, че зелените пари могат да загубят 20% от пазарната си оценка през идната година, ако ваксините за COVID-19 започнат да се прилагат масово и помогнат за съживяване на глобалната търговия и на икономическия растеж.

Щатският долар остана под натиск и на 18 ноември, докато по-стриктните икономически ограничения в САЩ и в Европа тестваха пазарния оптимизъм за ваксините. Съобщението на "Пфайзер", че разработената съвместно с "Бионтех" ваксина е показала 95% ефективност (което се появи ден след уверенията на конкурентната фармацевтична компания "Модерна", че нейният препарат е с 94.5% ефективност), не "впечатли"  долара, особено на фона на догадките дали ще има нови парични стимули от Федералния резерв. Председателят на щатската централна банка Джеръм Пауъл заяви, че "предстои дълъг път" до икономическото възстановяване, а огласеният от американското министерство на труда анализ на продажбите на дребно в страната показа, че  американците намаляват потреблението си. 

Еврото съхрани сравнително силните си позиции към зелените пари и в следобедната търговия на 18 ноември се разменяше срещу 1.1860 долара, въпреки че Полша и Унгария блокираха финансовия пакет на ЕС от 1.8 трлн. евро за съживяване на поразените от пандемията икономики на общността. Просто защото експертите очакват през декември да се стиге до компромис по темата за нарушаване на законността в двете държави.  

На фронта на BREXIT има раздвижване  – поне според английския вестник "Сън", който информира, че преговарящите от английска страна са казали на премиера Борис Джонсън да очаква търговска сделка с Брюксел в началото на идната седмица, вероятно още на 24 ноември. Което изкачи британския паунд до почти 1.328 щ. долара – близко до максималните равнища, достигнати през септември. 

На фона на несигурността, обвиваща глобалното икономическо възстановяване, японската валута в качеството си на спасително убежище при кризи от всякакъв характер, отново се върна под 104 йени за един щ. долар, компенсирайки част от загубите, които натрупа след съобщението за ваксината на "Пфайзер". 

Китайският юан се задържа в близост до максималната от 26 юни 2018-а цена към зелените пари (6.5623 юана за един долар в следобедните часове на 18 ноември), въпреки масираните покупки на долари  от големи  китайски държавни банки. В тях някои търговци заподозряха опит да се забави поскъпването на китайската валута до 6.5 юана за долар.  

Виртуалните монети Bitcoin, които любителите на риска приемат като спасение или поне като застраховка срещу ръст на инфлацията, надхвърлиха 18 хил. щ. долара за първи път за последните почти три години – скок от 150% от началото на 2020-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст