Езиковите центрове: Защо децата могат да ходят на тренировка, но не и на английски?

училище коронавирус

Асоциацията на езиковите центрове в България поставя в отворено писмо до министър-председателя и българските медии въпрос: Защо езиковите школи, изпитните центрове и други институции не могат да работят и не са в равнопоставено отношение спрямо редица други бизнеси. 

В своята позиция от там отбелязват, че имат нужда от помощ и незабавно връщане към работа. Призивът на браншовата организация идва след поредното затваряне на центровете и проведените няколко срещи със здравния и образователния министър.

Публикуваме пълния текст на отвореното писмо:

Уважаеми г-н Министър-председател,

Ние сме браншова организация, защитаваща правата и интересите на езиковите школи, изпитните центрове и други образователни институции извън сферата на училищното, предучилищното и професионалното образование.

Обръщаме се към Вас, тъй като считаме за наложително и спешно да обсъдим изключително тревожната ситуация в сферата на неформалното образование. В продължение на един месец проведохме неколкократни срещи и разговори, контактувахме и с писма с министъра на здравеопазването проф. д-р Ангелов и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в опит да получим равнопоставено отношение, каквото получават редица други бизнеси в условията на пандемия, и възможност да извършваме нашата дейност, при спазване на стриктни противоепидемични мерки.

Повярвахме, че сме срещнали разбиране, дори подкрепа, защото изложихме и защитихме прилаганите при нас противоепидемични мерки, каквито няма нито в държавните училища, нито в залите, нито в ресторантите – отстояние, маски , малки групи, децата не се смесват извън класната стая. И двамата министри заявиха, че нашите мерки са адекватни, а нашата роля – общественополезна.

В потвърждение на това, в интервюто си от 10.11.2020 г. пред Нова телевизия, министърът на здравеопазването проф. д-р Ангелов, в коментар на новите ограничителни мерки, обяви: „В образователните институции с надграждащо обучение работата ще продължи, но само ако децата носят маски и са на 1,5 метра разстояние.“

За съжаление нищо подобно не се случи. Ресторантите работят, тренировките вървят, семинарите вървят, само езиковите центрове – не!

Разбираме тежката епидемиологична обстановка, но какви може да са доводите, които едновременно позволяват на всички бизнеси да работят в рамките, които пожелаха, а само на нас – да останем затворени?

Молим за отговор от името на хилядите служители, родители, деца, чиито интереси защитаваме – защо същите тези деца могат да ходят на тренировка, но не и на английски? Защо могат да ходят на занималня в училище в смесени многобройни групи, където седят с часове, но не могат да се готвят за международни изпити в безопасна среда, на отстояние, в маломерни групи, на времеви интервали от по час и малко? Защо можем да ходим на семинар с 30 колеги, но не на обучение по ключови компетенции с 8 колеги?"

Уважаеми г-н Министър-председател, обръщаме се към Вас с призив за помощ към нашия бизнес, който по всеобщо признание носи огромни ползи в стратегически план на десетки хиляди български деца и младежи всяка година. Разчитаме на бързата Ви и своевременна реакция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст