Искове за 12.5 млрд. евро са внесени срещу “Уайъркард”

Уайъркард

Кредиторите на фалиралата германска финансовотехнологична компания "Уайъркард" са подали съдебни искове за поне 12.5 млрд. евро, съобщи на 18 ноември германски съд.

"Уайъркард" изпадна в немилост и подаде документи за несъстоятелност на 25 юни, след като одиторът "Кей Пи Ем Джи" отказа да подпише баланса й за 2019-а заради липсващи 1.9 млрд. евро. Активите на платформата за онлайн разплащания по света са обявени за продажба.

Паричните претенции са внесени срещу холдинговата компания на "Уайъркард" на среща на кредиторите с администратора по несъстоятелност на групата. Ищците вероятно ще получат незначителна част от обезщетенията, за които претендират.

Подадени са и искове и извън официално обявените 12.5 млрд. евро срещу различни поделения на "Уайъркард", но те не са направени публично достояние.  

Междувременно, бившият шеф на колабиралата разплащателна група Маркус Браун, е бил задължен да се яви лично на парламентарно изслушване на 19 ноември от Федералният съд на Германия. Браун е арестуван през юли и очаква процес по обвинения в измама на инвеститорите и фалшифициране на сченоводни отчети. 

Съдиите са отхвърлили молбата на защитата Браун да свидетелства чрез видеовръзка, става ясно от писмото им до парламентарната комисия по изслушването, което са видели репортери на "Ройтерс". Адвокатите на обвиняемия са се позовали на сложната пандемична обстановка, която излага на ненужен риск от зараза довереника им, ако той се яви лично пред законодателите. Още повече, това трябва да стане със специален затворнически транспорт до Берлин, в който Браун ще е с белезници. 

Браун и другите обвинени в измама служители на "Уайъркард" отричат да са извършили неправомерни деяния. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст