ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Обсъждат продажба на лекарства без рецепта в магазините

проф. Асена Стоименова

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Фармацевтичния съюз обсъждат допълнителни възможности в аптечния сектор. Водят се разговори и за разкриване на денонощни аптеки в цялата страната, както и за продажбата на лекарства без рецепта в магазините.

През последните седмици се наблюдава свръхупотреба на антибиотици, съобщи председателят на Фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова. Оттам настояват за т.нар. генерично изписване на лекарства.

„Разбира се, наясно сме, че има недостиг на лекарства, тъй като ние също получаваме сигнали. Ние също сме пациенти, аз също търся лекарства и към настоящия момент е възможно лекарите да предписват генерично, тоест по международно непатентно наименование, друг е въпросът защо не го правят, тъй като ако лекарят ви предпише азитромицин заедно с фармацевта ще изберете това, което е налично в аптеката, спазвайки, разбира се продължителност на лечение, милиграми и така нататък“, обясни тя.

Няма да се променят т.нар. „зелени коридори“ за пазаруване за възрастните хора, обяви по-рано пред БНТ здравният министър Костадин Ангелов. Той подкрепи искането учениците от гимназиален етап да носят маски в класните стаи – окончателното решение ще бъде взето от експертите в министерството.

Има достатъчно болнични легла, но има недостиг на лекари и медицински сестри, посочи Ангелов.

Министърът каза още, че кризата е извадила всички истини на показ: „Паднаха всички маски. Ние видяхме истинските лица на хората и истинските възможности на системата. Те не са никак добри“, отбеляза той. Според него обаче, сега не е моментът за реформи и резки действия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст