ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Орбан: Брюксел изнудва страните, които се противопоставят на имиграцията

виктор орбан

Унгария, която в понеделник наложи вето на европейския план за икономическо възстановяване, заяви днес, че ако той бъде приет, няма да има "пречки да бъдат обвързани страните членки с общи механизми за подкрепа на имиграцията".

Европа ще може "да използва финансови средства, за да изнудва страните, които се противопоставят на имиграцията", каза унгарският премиер Виктор Орбан в изявление, публикувано в Туитър. "Нито една процедура, която цели да наказва страни членки, не трябва да бъде въвеждана без обективни критерии и възможност за правна защита", добави той.

Орбан е твърд противник на масовата имиграция, която според него размива националната и европейската идентичност. Брюксел е започнал процедура срещу Унгария за нарушаване на демократичните норми. Бюджетът и средствата за икономическо възстановяване обаче не включват конкретни клаузи за имиграцията и според някои политически анализатори изказването на Орбан има за цел да привлече подкрепата на унгарските гласоподаватели, отбелязва Ройтерс.

През 2019 г. европейските фондове представляваха около 4,48 на сто от брутния вътрешен продукт на Унгария, което е едно от най-високите равнища сред европейските страни. Очаква се Будапеща да получи 16,7 милиарда потенциални кредити и субсидии.

Очаква се темата да бъде обсъждана на видеоконферентната среща на високо равнище утре, която официално е посветена на Ковид-19, отбелязва АФП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст