ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за хората с увреждания

Розовата долина

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за хората с увреждания. Те предвиждат предоставянето и заплащането на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания да бъде поето изцяло от системата на здравеопазването. Разходите ще бъдат  финансово осигурени  в бюджета за съответната година.

С новите разпоредби се разширява и кръгът на лицата, обект на защитена заетост, като в него ще бъдат включени хората с психични разстройства и интелектуални затруднения. Целта е те да бъдат подкрепени в реализацията си на пазара на труда.

С уговорката, че като цяло законопроектът решава натрупани с години проблеми, Антон Кутев от БСП обяви, че няма да го подкрепи заради отложения старт на агенцията за хора с увреждания. „Законодателството, което в момента е в сила от почти 2 години. Какво направихте за 2 години, че не можахте да направите тези органи, които трябва да управляват да заработят?!“, попита левият депутат.

Според Светлана Ангелова от ГЕРБ по дългият времееви хоризонт за преобразуването на агенцията за хората с увреждания в държавна агенция към Министерски съвет се прави „с цел прецизно институционализиране на новата административна структура“.

Хасан Адемов възрази срещу неспазено обещание на управляващите. „Беше заявено, че за получаването на финансовата подкрепа ще отпадне индивидуалната оценка на потребностите“, посочи народният представител от ДПС.

За да влезе в сила, законопроектът трябва да бъде приет на второ гласуване.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст