При 75% ограничаване на контактите епидемията ще бъде преодоляна, твърди лекар

коронавирус

След три седмици ще се надхвърлят капацитетите, които могат да бъдат обслужени, ако интензитетът с новите случаи на коронавируса в Германия се запази. Нарастването на броя на заразноболните застрашава обслужването на всички пациенти“. Това сподели пред БНР д-р Стоян Монев, 36-годишен лекар в интензивно отделение с Covid сектор в общинска болница в Германия. 

По думите му в страната се работи в утежнена ситуация и при над 100% капацитет.

85% от хората в Германия са дисциплинирани и спазват мерките, но има и протестиращи срещу мерките. Епидемиологичната защита е приоритет на провинциите“, посочи той.

Д-р Монев коментира ситуацията и в България: „Притеснен съм, защото българската здравна система не може да поеме такъв голям брой пациенти. Има нужда от лекари, от сестри. Дори и да има легла, няма кой да се грижи за пациентите. Много хора ме търсят за съвет, защото са им отказали хоспитализация, лечение. За малка държава като България 130 смъртни случаи на ден от предотвратимо заболяване не са малко“. 

Според него в големите градове в България може да има т.нар. „чисти болници“, докато в по-малките нямат ресурс за такава възможност. 

Той цитира статистически данни, според които при 75% ограничаване на контактите между хората епидемията ще бъде преодоляна. И подчерта, че човек сам може да се самоограничи, без да е необходимо да следва правителствени или здравни разпоредби.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст