Двайсет са задържани във Варшава след протест срещу ограничаването на абортите в Полша

протести полша

Двайсет души са задържани от полицията във Варшава след протест срещу опита за затягане на законодателството срещу абортите в Полша, предаде ДПА.

Тринайсет от арестите са за престъпления като нападение срещу полицейски служители, съобщи днес говорител на полицията в полската столица. Той заяви, че вчерашният протест е бил незаконен предвид ограниченията заради коронавируса и не е имал мирен характер.

Органите на реда посочиха, че са използвали сълзотворен газ в отговор на агресивно поведение към тях от страна на протестиращите.

Кметът на Варшава Рафал Тшасковски разкритикува полицията заради използването на сълзотворен газ срещу демонстрантите, предимно жени, при снощния протест, съобщи Асошиейтед прес. "Сълзотворен газ срещу жени? Наистина ли, полската полиция?", написа той в Туитър. "Използването на пряка принуда трябва да бъде оправдано и съразмерно, трябва да бъде в краен случай. Смятам, че не е имало причина да се използва срещу женски и младежки демонстрации. Имаше много повече полицаи, отколкото протестиращи", подчерта кметът на Варшава.

Вчерашната демонстрация беше поредната протестна проява срещу решението на Конституционния съд на Полша за ограничаване на абортите. Протестът обаче беше по-малък в сравнение с повечето демонстрации през последните седмици.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст