ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС подготвя икономически санкции срещу Беларус

Жозеп Борел

ЕС се подготвя да разшири санкциите срещу Беларус заради погазването на протестите срещу оспорваното преизбиране на (президента) Александър Лукашенко. Това съобщи днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той уточни, че това е било поискано от повечето европейски страни. По неговите думи се предвижда ЕС да въведе санкции за организации и дружества от Беларус. Борел добави, че по много въпроси отношенията между ЕС и Минск ще бъдат понижени от политическо на техническо равнище. 

Върховният представител заяви, че властите в Минск отказват да разговарят с ЕС и не предприемат никаква положителна стъпка в последните месеци. Той поясни, че санкциите предвиждат забрани за пътуване и запор на имущество.

От август досега ЕС на два пъти наложи санкции срещу граждани на Беларус, включително на Лукашенко. Борел днес съобщи, че е предал на европейските правителства предложение за преразглеждане на отношенията с Минск.

Той допълни, че Съветът на ЕС ще разисква отново през декември отношенията със САЩ. По неговите думи днес въпросът е бил обсъден, но предстои обособяването на общ европейски подход за задълбочаване на сътрудничеството със съюзниците от САЩ. Надявам се на общ подход, не очаквам да говорим с един глас, но да казваме едно и също, поясни Борел

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст