Кметът на Благоевград се обяви против триседмичен локдаун в града

Румен Томов

Кметът на община Благоевград Румен Томов не е съгласен с предложенията на Covid комисията към Общинския съвет за своеобразно затваряне на града във връзка с разпространението на коронавируса. 

Благоевград да се затвори за три седмици, считано от понеделник, 23 ноември, като останат да работят само най-важните учреждения и обекти – общински и държавни институции, аптеки, хранителни магазини, банки, е едно от трите решения, които късно вечерта в сряда взе специално създадената в помощ на борбата с Covid-19 комисия в Общинския съвет. Предложенията ще бъдат изпратени до Общинския оперативен щаб. 

Крайната мярка е предложена заради тревожния ръст на заболелите от коронавирус, които имат нужда от болнично лечение, липсата на свободни легла в лечебните заведения и нарастване на смъртните случаи. Точно тя обаче взриви социалните мрежи от коментари, които напълно подкрепят или отхвърлят идеята на деветимата законодатели в комисията. Всъщност и сред самите и членове се оказа, че няма единомислие по всички предложения. Съгласие има за това, че досега ОбС не е използван рационално в работата на оперативния щаб, че координацията между институциите не е добра и че е необходима ежедневна помощ към болничните заведения. Заместник- председателят на комисията д-р Владимир Пандев, който преди време беше и директор на областната болница, обаче е категорично против триседмичния локдаун.

"Досега общинският съвет трябваше да бъде активно ползван в борбата с коронавирусната инфекция. В управлението на този процес в Благоевград няма координация между звена, които могат да свършат много", заяви той пред БНР.

В сряда съветниците от комисията за борба с коронавируса са обсъдили възможността за закупуване на апаратура за даряване на кръвна плазма, а едно от предложенията, които ще бъдат внесени в Общинския оперативен щаб е за затваряне на всички обекти в града, с изключение на аптеките, хранителните магазини,  общински и държавни учреждения, бензиностанции и банки.

"Аз съм изключително против – безсмислени мерки. Мерки, които още толкова ще затруднят цялата дейност на държавата. И излишна паника", категоричен е д-р Пандев.

Кметът на областния център Румен Томов заяви на извънреден брифинг: "Според мен тази мярка е необмислена, тъй като ще довлече много последици на целия град – икономически, социални, така че това е мярка, която не е добра в този момент. Трябва подходът да е изключително балансиран. От МВР се изказаха, че не е необходим вечерен час, защото градът и без друго е пуст. Хората от работа се прибират вкъщи".   

Кметът Томов опроверга позицията на общинските съветници, че няма система, която в реално време да разполага с информация за натовареността на болниците и свободните легла. Това се координира със спешната помощ. Той съобщи, че в общинската болница по онкология идната седмица също се разкрива Covid сектор. 

Според градоначалника пикът на заразата в общината е отминал, съдейки по цифрите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст