Парламентът върна бонусите на чиновниците, които участват в бордове на държавни фирми

Парламентът окончателно одобри промените в данъчните закони за 2021 година. По този начин държавните служители, които участват в бордовете на държавни и общински фирми, отново да получават бонуси за работата си в тях. Идеята бе на ГЕРБ, след като именно партията на Бойко Борисов премахна тези бонуси през 2012 г. и то по разпореждане на министър-председателя. 

Според текстовете държавни служители и служители в администрацията на трудов договор могат да участват като представители на държавата в управлението на фирми с държавно или общинско участие в капитала, както в специално създадени със закон държавни предприятия, като за целта ще получават възнаграждение.

Плоският данък остава

Парламентът отхвърли предложенията на БСП в Закона за ДДС, които предвиждаха отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивен, както и освобождаване на млади работещи хора до 26 години от данък върху дохода за физическите лица, както и семейно подоходно облагане.

Според червените депутати въвеждането на прогресивна скала на данъчно облагане има допълнителна придадена стойност към бюджета на държавата. :Има богати фирми, които заработват добри пари и пишат на свои служители 30-60 хил. лв. заплати.Така те си вземат тези пари като дивиденти и като платен корпоративен данък. Това допълнително помага България да се превърне в една полуофшорна зона. Ефектът от данъкът, който ще се прибере от тази висока заплата за бюджета, ще е изключително голям при самото облагане. По този начин прогресивното облагане слага спирачка върху некоректните фирми", смята социалистът Манол Генов.

От ГЕРБ се обявиха против "вдигането на данъци". "ГЕРБ е политическата партия, която е обещала, гарантирала, че няма да вдигне данъците на българските граждани. Категорично го заявяваме. ГЕРБ ще запази най-нисък данък в Европа", обяви депутатът от управляващата партия Александър Иванов. Той призова социалистите да се явят на избори с този лозунг, да кажат на българските граждани, че ще им вдигнат данъците.

Данъчните облаги продължават

Както "Банкеръ" съобщи, по-рано бяха приети предложенията на ГЕРБ и Обединени патриоти, с които ресторантите получиха ново данъчно облекчение – ДДС ставка от 9% за доставка на храна за вкъщи, приготвена в заведения. Досега управляващото мнозинство наложи намаляване на ДДС от 20 на 9% за ресторантьорските и хотелиерските услуги, включително за нискоалкохолните напитки – вино и бира. С 9% се облагат случайните превози при екскурзионни пътувания, организирани от туроператори и туристически агенти, детските стоки и книгите. А също така и ползването на фитнеси и други спортни съоръжения също попадна в този обхват на тази антикризисна мярка.

Тези данъчни облаги ще действат до края на 2021 година. При обсъждането на второ четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ДДС) бе отхвърлено предложението на БСП за 9% ДДС върху лекарствата.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст