ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Със сериозна промяна в данъчната и социална политика може да се реши проблемът с неравенствата и бедността

Корнелия Нинова

Председателят на БСП Корнелия Нинова мотивира алтернативните предложения на БСП за една сериозна промяна в данъчната и социална политика в България по време на обсъжданията днес в парламента. Аргументите на партията тя изложи по-късно и на страницата си във Фейсбук.

„Безспорно в дебата за плосък или прогресивен данък има идеологически спор – лява или дясна политика е това. Имаме и от години политически спор ГЕРБ-БСП, защото ние за четвърти път в този мандат внасяме тези предложения и винаги спорим политически. Този въпрос, освен идеологически и политически, е преди всичко държавнически, ако гледаме на него през големия въпрос за неравенствата и бедността“, посочи Нинова от парламентарната трибуна и конкретизира: „Неравенствата и бедността са бич за всяко управление. България сме на първо място по неравенство в Европейския съюз“.

Лидерът на Столетницата посочи факти: „В заключителното изявление на Международния валутен фонд /МВФ/, след редовната му мисия в България тази година, се препоръча борбата с неравенството като един от основните проблеми за България. Кризата с Ковид-19 и последващата икономическа и социална криза ще задълбочават неравенствата и бедността. В свой доклад от тази година Световната банка отбелязва: „Пандемията направи бедните още по-бедни“. Как стои този въпрос с неравенствата и бедността в България и може ли той да бъде решаван и през данъчна и социална политика?“, попита Корнелия Нинова.

Председателят на българските социалисти извади наяве и категорична статистика: „През 2019 г. 1 милион 586 хиляди българи са живели под прага на бедност и са нараснали спрямо предходната 2018 г. с 0,6 %. Впечатляващ е докладът на БНБ от миналата година, уважаеми колеги и българи, който показва как се отразява кризата на неравенството, доходите и бедността в България. БНБ – може би един от най-сериозните източници в България, казва, че от март насам са се появили 146 сметки в банките с над 1 милион лева. Изводът е, че в пандемия България произвежда по 24 милионери на месец. През 2008 година те са били 98, през 2019 – 900, а сега – 1070 до септември“.

Сериозен контраст личи от тази статистика, показана от Нинова: „В същото време, най-малките влогове, до 1000 лева, които са масовите на българския народ, намаляват трайно, според извода на БНБ. Средните влогове до 5000 лева намаляват плавно, но постоянно. Обяснението на банкерите и икономистите е, че заради намаляващите им доходи, хората си помагат със спестени пари. Изводът им е – това, че малките депозити намаляват, а най-големите растат три пъти от средното е сигнал за растящо неравенство на доходите в България“.

Левицата има реален план, който Нинова представи така: „Ето защо ние от „БСП за България“ предлагаме един от начините да започнем да преодоляваме това неравенство и бедността – да мине през данъчна и социална политика. Предлагаме отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивен такъв за доходите на физическите лица, корпоративният да не се пипа.Освен това, предлагаме освобождаване на млади работещи хора до 26 години от данък върху дохода на физическите лица – т.е. тези младежи, до 26 години,  да не плащат такъв данък. Това са 614 613 души.

Предлагаме семейно подоходно облагане, което означава, че за всяко работещо семейство, внасяло си осигуровките в последните 12 месеца, ще има по 500 лв. необлагаем минимум за всяко дете. И така в семействата ще остане повече разполагаем доход. Това са 1 250 000 деца. Предлагаме безплатни лекарства за деца до 14 години – това са 1 020 000 деца.

Това, което предлагаме, ще струва на държавата 1,7 млрд. лв. Знаете ли колко средно годишно харчи еднолично „от прозореца на джипа“ Бойко Борисов? Между 2 и 3 млрд. годишно извън бюджета – без цел, без приоритети – единствено за политически дивиденти и лично оцеляване. Хора, не се лъжете, с нашите пари се купува лично оцеляване. Изборът днес е – личната власт на един човек или грижата за близо 5 млн. българи. Ние предлагаме второто – грижата за хората“.

На финала на своето изложение Нинова направи обръщение към колегите си от Народното събрание: „Ако сте държавници, а не мандатници, подкрепете тези предложения“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст