ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тристранката не постигна съгласие за увеличението на минималната заплата до 650 лева

пари

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие нито за увеличението на минималната работна заплата от 610 на 650 лв. от 1 януари 2021 г., нито за 24 лв. компенсация за някои работници при неплатен отпуск.

КНСБ и КТ "Подкрепа" подкрепиха предвиденото увеличение на минималната заплата и дори настояха то да е по-голямо от заложеното 6,6 на сто.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България настояват за редица икономически дейности догодина да продължи да важи досегашният размер от 610 лева.

Предложението за компенсации при неплатен  отпуск за някои категории работници не беше одобрено от КНСБ.

Предлага се за изплащане на компенсациите да кандидатстват работници и служители в неплатен отпуск във връзка с наложени от държавата ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети, като лицата имат право на компенсация за не повече от 60 дни.

При продължителност на работния ден от 8 часа компенсацията е в размер на 24 лева на ден за периода на неплатения отпуск на осигуреното лице, като в случаите на непълно работно време размерът на компенсацията се определя пропорционално.

Бизнесът и синдикатите обаче настояват да бъде уреден законодателно въпросът с т.нар. временна или техническа безработица, вместо да се търсят моментни решения. Така ще бъде ясно за кои фирми ще се прилагат мерки за подкрепа при икономически кризи. 

Предложението на правителството е минималната работна заплата да се повиши с 6,6% – размерът от 650 лева е в съответствие с управленската програма и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза до 2022 година.

Работодателските организации обаче са против административното определяне на най-ниското възнаграждение и смятат, че размер от 650 лева не отговаря на спада в производителността, на брутния вътрешен продукт и на увеличаващата се безработица. Те са на мнение, че към момента използваната методология, на основата на която се определя прогнозният размер на минималната работна заплата, остава неясна и непрозрачна.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България излязоха с остра позиция, в която предлагат на правителството и на социалните партньори в случай, че кабинетът реши да наложи размер на минималната заплата от 650 лева, считано от първи януари 2021 година, да бъде отложено въвеждането ѝ за застрашените икономически дейности, където тази предложена минимална заплата надхвърля средния осигурителен доход.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст