Повечето французи не искат ваксината срещу Ковид-19 да е задължителна

Франция коронавирус париж

Французите като цяло вярват на публикуваната в медиите информация за ефикасността на разработваните ваксини срещу COVID-19, но повечето от тях смятат, че не е нужно ваксинацията да е задължителна. Това показват публикувани вчера данни от допитване на социологическата агенция "Елаб".

Шестдесет на сто от французите са на мнение, че няма смисъл ваксинирането срещу коронавируса да е задължително за цялото население в следващите месеци, посочват социолозите.

Преобладаващата част от далите този отговор са във възрастовата група 25-34 години. Само 21 на сто от участвалите в допитването са за задължително ваксиниране, а 19 на сто нямат отговор. Като цяло, 64 процента от французите смятат, че очакваните в скоро време ваксини ще са ефективни. Но само 40 на сто са съгласни сега да им инжектират препарата. От 46-те процента, които не желаят в скоро време да се ваксинират, 54 на сто се опасяват от странични ефекти, 29 на сто нямат доверие на лекарите и клиниките, а 11 на сто казват, че не се страхуват от заразата. 

От 30 октомври във Франция е в сила режим на самоизолация. Президентът Еманюел Макрон нареди ограниченията да включват затваряне на кафенета, ресторанти, барове, спортни зали и клубове, магазини, без тези за стоки от първа необходимост.

По данни на "Елаб" обаче, гражданите се обявяват за отваряне на библиотеките и книжарниците (79 на сто), магазините за дрехи и бижута (74 на сто), ресторантите (61 на сто), за отваряне на киносалоните, театрите и музеите (48 процента).

За отваряне на баровете настояват 36 на сто, а 39 на сто – за възможност да посещават спортните зали. 41 процента са за възобновяване на службите в местата за молитва.

Повторното въвеждане на режим на самоизолация подкрепят 72 на сто от анкетираните, а след 30 октомври броят им дори нарасна с 1 пункт.

Вчера във Франция бяха починали още 427 болни от COVID-19 за един ден, но броят на пациентите в реанимация леко намаля за втори пореден ден според официалната статистика, предаде Франс прес. Общо починалите са 46 700 от началото на пандемията. В реанимация са 4759 пациенти, а за едно денонощие са били приети още 361. В различни болнични отделения са настанени общо 32 811, при 33 500 ден по-рано.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст