Върховенството на закона взриви ЕС

Матеуш Моравецки Виктор Орбан

Европейският съюз е в кризисна ситуация.

От една страна – Полша и Унгария блокираха приемането на бюджета му и специалния фонд за възстановяване на икономиките на страните членки, пострадали от пандемията. Причината за решението им е обвързването на отпускането на евросредствата със спазването на върховенството на закона – нещо, което Варшава и Будапеща традиционно не желаят да приемат.

От друга страна – облекчаването на новите изисквания може да предложи лесен начин за връщане на Полша и Унгария в европейското лоно, но много държави членки, както и Европейският парламент, не желаят повече компромиси с демократичните ценности на блока.

 

Полският премиер Матеуш Моравецки защити решението на Полша, като заяви, че опитът на Брюксел да обвърже финансирането с условията на върховенството на закона е неприемлив. "ЕС, в който има европейска олигархия, която наказва по-слабите, не е ЕС, в който влязохме", каза Моравецки. "Ние казваме "Да" на Европейския съюз, но "Не" на наказанието като при децата, "Не" на механизмите, които означават, че Полша и други страни не се третират по един и същи начин", допълни полският премиер.

Унгария заяви, че ако планът за икономическо възстановяване бъде приет, няма да има "пречки да бъдат обвързани държавите членки с общи механизми за подкрепа на имиграцията".

Европа ще може "да използва финансови средства, за да

изнудва страните, които се противопоставят на имиграцията",

каза унгарският премиер Виктор Орбан в изявление, публикувано в Туитър. "Нито една процедура, която цели да наказва държави членки, не трябва да бъде въвеждана без обективни критерии и възможност за правна защита", добави той.

Словенският премиер Янез Янша изрази подкрепа за Унгария и Полша в спора им с ЕС и също осъди механизма, обвързващ достъпа до европейските фондове със спазването на върховенството на закона. "Само независима юридическа институция, а не политическо мнозинство може да каже какво е правова държава", пише Янез Янша в писмо, изпратено до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Председателите на политическите групи в Европейския парламент разпространиха от своя страна общо становище, в което заявяват, че няма да направят допълнителни отстъпки в преговорите за бюджета на ЕС до 2027 година. Те призоваха Съвета на ЕС да одобри постигнатото предварително споразумение и да започне процеса на ратификация възможно най-скоро.

Франция заедно с Германия ще търсят варианти

за приемането на новия бюджетен план на ЕС без участието на Полша и Унгария, съобщи френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон. "Франция няма да се откаже нито от плана за възстановяване на икономиката, нито от ценностите си, нито от механизма, засягащ върховенството на закона", заяви той пред Сената на Франция.

Ще видим как в краен случай да продължим напред без страните, блокиращи бюджетния пакет, за да не бъде Европа заложник на редица правителства, които не желаят да споделят основополагащи принципи на нашия политически проект, заяви още държавният секретар. Бон уточни, че Франция и Германия ще търсят практически решения, които позволяват да се изяснят техническите детайли на прилагане на механизма. Със сигурност обаче не се готвим да поставяме под въпрос прилагането му, тъй като става дума за нашите ценности и европейския проект, подчерта Бон.

Правителствата в Будапеща и Варшава са против обвързването на средствата на ЕС със зачитането на върховенството на закона, тъй като

двете държави се намират в официална процедура

на съюза, разследваща подронване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации. Ако тази обвързаност, въведена от лидерите на ЕС през юли и подсилена от Европейския парламент, остане в сила, и двете държави рискуват да загубят достъп до десетки милиарди евро от еврофондовете.

Изискването обаче за единодушно съгласие по общия пакет от 1.8 трилиона евро на ЕС предоставя на Варшава и Будапеща силни лостове да притискат другите държави членки за отмяна на тази обвързаност.

Блокажът означава, че парите за икономическо възстановяване на всички страни от ЕС от рецесията, породена от пандемията COVID-19, вероятно ще се забавят. Първоначално тяхното отпускане беше планирано да започне от средата на 2021 година. По-рано Еврокомисията посочи, че ЕС би трябвало да постигне споразумение за дългосрочния бюджет на общността за периода 2021-2027 г. по време на председателството на Германия, което приключва на 31 декември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст