Армения предаде на Азербайджан първата от отстъпените територии

азербайджан азербайджански военни сили азерски азери нагорни карабах

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви днес, че неговите въоръжени сили са поели контрол над Агдамския район – територия, отстъпена от Армения съгласно споразумението за прекратяване на огъня, сложило край на поредния изблик на въоръжения конфликт във връзка със спорния анклав Нагорни Карабах.

Примирието, сключено с посредничеството на Русия миналата седмица, предвижда Армения да предаде на Азербайджан контрола над някои територии, държани от нея извън границите на Нагорни Карабах. Агдам е първата от тях, която Ереван предава.

"Днес с чувство на безкрайна гордост съобщавам на моя народ за освобождението на Агдам", каза Алиев в обръщението си. "Агдам е наш!", подчерта той.

Множество от тържествуващи хора, развяващи националното знаме, се събраха в азербайджанската столица Баку да празнуват връщането на района на Агдам.

Алиев отбеляза още, че предаването на територията е станало "без нито един изстрел или жертви" и го нарече "голям политически успех", който е бил възможен благодарение на "спечелената брилянтна победа на бойното поле".

Въпреки че връщането на района Агдам, който е международно признат като част от Азербайджан, е триумф за Баку, радостта на хората там се примесва с мъка и гняв. Главният град на района – Агдам, в който някога са живели 50 000 души, известен с белите си къщи и красива триетажна чайна, сега е в развалини и понякога е наричан "Кавказката Хирошима". Днес единствената изцяло останала невредима сграда е джамията.

Споразумението от Москва, което Азербайджан празнува като своя победа, бе посрещнато с отчаяние и гняв от много арменци. В арменската столица Ереван веднага след обявяването на мирното споразумение избухнаха масови протести, а много етнически арменци масово започнаха да напускат териториите, които трябва да бъдат предадени на Азербайджан, като на тръгване подпалват домовете си.

След новите протести в Ереван вчера днес обстановката е спокойна. Движението в арменската столица е нормално.

Вчера привърженици на опозицията, настояващи за оставката на премиера Никол Пашинян, се опитаха да блокират някои от централните булеварди на града. Полицията успя да ги изтика от пътното платно и след около час движението в столицата бе възобновено. Има задържани опозиционни активисти. Силите на реда продължават да дежурят около сградите на правителството и на парламента на републиката.

Опозицията иска оставката на премиера, защото смята, че споразумението за примирие в Нагорни Карабах е фактически капитулация и че виновен за вътрешните икономически и социални проблеми на страната е министър-председателят. Самият Пашинян заяви, че след падането на град Шуши борбата за арменската страна е загубила смисъл, защото от този момент Ереван вече не е бил в състояние да постигне прелом в бойните действия.

В сряда Пашинян представи 6-месечен план за действия, който според него има за цел да осигури стабилността на Армения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст