БСП внесе жалба в Конституционния съд заради „виртуалните“ депутати

Явор Божанков

БСП внесе жалба в Конституционния съд срещу промените в парламентарния правилник, които позволяват онлайн участие в пленарни заседания на народни представители, поставени под карантина или заболели от Covid-19. Социалистите искат това решение да бъде обявено за противоконституционно.

С подписите на 54 народни представители парламентарната група на „БСП за България“ внесе жалба в Конституционния съд, с която се иска той да обяви за противоконституционно решението на Народното събрание от 6 ноември 2020 г. за участие в заседанията на народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19. Това съобщи народният представител от левицата Явор Божанков на брифинг в парламента. 

„Конституцията на Република България и практиката на Конституционния съд казват, че решенията и започването на заседание на парламента се осигуряват от повече от половината присъстващи в зала народни представители. Това гарантира, че решенията на Народното събрание са легитимни, легални и произтичат от волята на народа“, категоричен е Явор Божанков.

„Според нас този акт свежда ролята на народните представители до пълна формалност. Практиката показва, че „виртуалните“ депутати участващи в заседанията от видеостена, не вземат участие в дебатите и разискванията, а единствено осигуряват нужния кворум. Виртуалното участие се отнася и само до народни представители от Covid-19. Ако колега е болен от нещо друго, той няма същите права“, коментира още той.

Според левицата това ще постави под съмнение легитимността на гласуванията след измененията в правилника.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст