ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейските делегирани прокурори ще бъдат подчинени и на Кьовеши, и на Гешев

лаура кьовеши

Парламентът реши подборът на кандидатите за европейски делегирани прокурори да се извършва от прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет. Това стана след гласувани промени в Наказателно-процесуалния кодекс на второ четене.

Подборът на кандидатите е заложен в преходните и заключителните разпоредби, с които се измени Законът за съдебната власт. Текстовете предвиждат прокурорската колегия да извършва подбор на кандидатите за европейски делегирани прокурори и чрез министъра на правосъдието да се уведомява европейския главен прокурор за излъчените кандидатури.

От БСП предлагаха пленумът на Висшия съдебен съвет, а не прокурорската колегия да извършва подбора, но предложението им бе отхвърлено.

Разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс предвиждат още функциите на прокурора да се изпълняват и от европейския прокурор, и от европейските делегирани прокурори, съобразно тяхната компетентност по европейския регламент. 

Отхвърлено бе и предложението прокурорите, които ще работят под ръководството на главния европейски прокурор Лаура Кьовеши, да се занимават само и единствено със случаите, по които са компетентни, но не и с други дела, за които ще бъдат на пряко подчинение на обвинител номер едно у нас Иван Гешев.

По неприключилите наказателни производства за престъпления от компетентността на Европейската прокуратура, извършени след 20 ноември 2017 г., образувани от българските органи, могат да встъпват европейският прокурор и европейските делегирани прокурори.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст