МВФ и Г-20 предупреждават, че възстановяването е в риск

Кристалина Георгиева

Лидерите на глобалната икономика предупреждават, че възстановяването от тазгодишната рецесия е в риск и може да се провали заради новата пандемична вълна, наложила свежи ограничения на домакинствата и на компаниите.

Такива са опасенията и на МВФ и на Групата на 20-е най-богати държави в света, изразени преди виртуалната конференция на върха на Г-20, която ще се проведе през уикенда в Саудитска Арабия. МВФ отчита напредъка с ваксините, но същевременно отбелязва, че растящите цени на активите са белег за прекъсната връзка с реалната икономика и потенциална заплаха за финансовата стабилност.

В анализ, публикуван на 19 ноември, Фондът открива "признаци, че започналото през юни възстановяване на световното стопанство губи скорост и кризата вероятно ще остави дълбоки и неравностойни белези", а "несигурността и рискът са изключително високи". 

Подобна е и оценката на Г-20. В проекто-комюнике, с което се запознали репортери на агенция "Блумбърг", лидерите на групата отбелязват, че "възстановяването е неравномерно, прекалено несигурно и изложено на растящи низходящи рискове, включително и произтичащите от подновените взривове на заразата в някои държави". Групата на богатите изразява готовност да продължи да използва всички налични парични и фискални инструменти, за да запази живота на хората, работните места и доходите, да подкрепи възстановяването на гобалната икономика и да гарантира стабилност на финансовата система.    

МВФ настоява правителствата и централните банки да не изтеглят прибързано паричната подкрепа. 

Управляващият директор на МВФ – Кристалина Георгиева – подчерта на 19 ноември, че въпреки оптимистичните новини за ваксините, държавите от Г-20 трябва да продължат с помощните програми за икономиката, защото последната вълна на инфекцията пречи на глобалния подем. Госпожа Георгиева отправи препоръките си по време на обсъжданията на организирания от "Блумбърг" "Нов икономически форум". 

В отделна бележка в блога си, публикувана успоредно с анализа на МВФ на 19 ноември, управляващият директор на международния кредитор посочва, че някои стопанства (между които Германия) имат възможност за по-голяма фискална подкрепа през 2021-а извън текущите си бюджети и предупреждава да не се прекратяват жизнено важни схеми каквито са обезщетенията при принудителната безработица от пандемията. В блога си Георгиева призовава ръководителите на Г-20 да подготвят синхронни инфраструктурни инвестиции след овладяването на вируса като се мотивира с последните анализи на МВФ, показали големи икономически приходи от подобни разходи. Тя обръща внимание, че ако държавите работят сами, необходимите разходи за постигането на същите резултати ще са с две трети по-високи. 

Засега обаче въвеждането на нови пакети от фискални стимули се бави.

Американските политици продължават да спорят за големината на поредните програми, които трябва да заместят вече изтеклите или изтичащите мерки. 

В Европа мощният фонд за възстановяване е в риск заради несъгласията и ветото на някои страни членки на Европейския съюз за условията на ползване на средствата. 

Това означава, че на предната линия отново ще са централните банки. Федералният резерв и Европейската централна банка вече обсъждат свежи стимули още през декември, въпреки растящата увереност, че ваксината срещу вируса ще е готова за приложение до месец. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст