САЩ: Николай Младенов трябва да стане специален пратеник на ООН за Либия

николай младенов

Съединените щати смятат настоящия специален координатор на ООН по близкоизточния мирен процес Николай Младенов за най-добрия кандидат за поста специален пратеник на генералния секретар на ООН за Либия. Това обяви на заседание на Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на САЩ в световната организация Кели Крафт, предаде ТАСС.

Младенов е представител на световната организация за Близкия изток от 2015 г. По време на мисията си той се сблъска с няколко предизвикателства – епизоди на напрежение между ивицата Газа и Израел, засилването на израелската заселническа политика, вътрешни разделения между палестинците и влошаване на хуманитарната ситуация в Газа.

Той проведе, заедно с Египет, редица дискусии, за да бъде избегната ескалация на напрежението. По време на неговия мандат не е имало война между Израел и ивицата Газа.

Предишният специален представител на ООН за Либия, ливанецът Гасан Саламе, подаде оставка в началото на март по здравословни причини. Оттогава тази позиция остава вакантна поради разногласия в Съвета за сигурност.

Новите специални представители се назначават от генералния секретар на ООН, но само след единодушно одобрение на кандидатурата от Съвета за сигурност, отбелязва агенцията. Междувременно Саламе беше временно заместен от американката Стефани Уилямс, която успя да съдейства за постигането на споразумение за произвеждане на избори в Либия през декември 2021 г.

"В този ключов момент за политическия процес е особено важно незабавно да бъде назначен на длъжността специален пратеник човек, който има голям опит в преговорите. Николай Младенов е правилният избор за тази роля", отбеляза Кели Крафт. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст