Путин зове за спазване на принципите на Нюрнбергския процес

Нюрнбергски процес

Опитите да бъдат разклатени принципите, основаващи се на изводите от Нюрнбергския трибунал, носят заплаха за сигурността на цялата планета. Това заяви днес руският президент Владимир Путин в обръщение към участниците в конференцията "Поуките от Нюрнберг".

Според Путин цялата международна общност трябва да отстоява решенията на Нюрнбергския процес, защото те са залегнали "в основата на ценностите от следвоенния ред и нормите на международното право". Той подчерта, че и днес тези решения са "здрава и надеждна база за конструктивен диалог и сътрудничество" и че "тяхното забравяне и опити за разклащане са удар по гарантирането на сигурност на цялата планета". 

По тази причина Русия постоянно се обръща към поуките от Нюрнбергския трибунал, за да може "аргументирано да противодейства на намеренията за изопачаване и фалшифициране на събитията от Втората световна война и най-вече на безсъвестните лъжливи опити за реабилитирането и даже героизирането на нацистките престъпници и техните помагачи", подчерта Путин.

Германия отбелязва днес 75 години от започването на Нюрнбергския процес, при който са съдени 21 нацистки ръководители.

Заради пандемията церемонията ще бъде без публика в заседателна зала 600 на трибунала, където на 20 ноември 1945 г. започват делата срещу втория човек на режима Херман Гьоринг, външния министър Йоахим фон Рибентроп и заместника на Хитлер, Рудолф Хес.

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще изнесе реч вечерта, предвидени са и няколко други събития, повечето от които ще са онлайн.

Баварският град Нюрнберг, голяма част от който е разрушен при бомбардировките, е един от символите на нацизма, където Хитлер организира големи митинги и където са обнародвани антиеврейските закони през 1935 г.

Нюрнбергският процес, започнал едва шест месеца след края на военните действия и дал началото на международното правосъдие, продължава близо година. На 1 октомври 1946 г. са обявени 12 смъртни присъди.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст