ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Еврото преодоля ключова бариера

валути

Доларовият индекс загуби нови 2.7% през ноември, с което спадът му под мартенския връх достигна 12 процента. Индексът, който следи пазарната оценка на американския долар спрямо,  кошница, включваща  основните му съперници, потъна до 91.19 пункта – в близост до най-ниската си стойност от арил 2018-а насам, а в следобедната европейска търговия на 2 декември се възстанови леко – до 91.31 пункта. 

Щатският долар попадна под натиск след постепенното възвръщане на инвеститорския апетит към риска, което започна след приключването на президентските избори в САЩ и укрепна допълнително след появата на ваксините срещу коронавируса. Просветляващата перспектива за глобален растеж в комбинация със заявката на Федералния резерв, че ще съхрани щедрата си парична политика, докато възстановяването на щатското стопанство се стабилизира, също работят срещу американската валута.

Новата околна среда е в рязък контраст с положението в сравнение с пролетта и лятото,  когато доларът печелеше от статуса си на безусловно спасително убежище. Валутни анализатори пък маркират ключови равнища, които, ако бъдат преодолени, ще последва поскъпване на съответните валути към американската. 

За еврото това е психологическата котировка от 1.20 щ. долара. Според експерти, при пробив на 1.2011 долара единната европейска валута ще достигне най-високата си цена от 1 май 2018-а насам (1.2086 долара). Прогнозата им се сбъдна на 2 декември, когато еврото се изкачи до 1.2089 щ. долара, преди да отстъпи леко до 1.2070 долара в следобедната търговия в Европа. 

Междувременно, доходността на американските облигации също се повиши решително, като при десетгодишните базови книжа достигна до 0.94% на 1 декември и до малко по-ниските 0.93% ден по-късно. Ако тази тенденция се запази, тя може да предизвика ефекта на доминото сред рисковите активи, които поскъпнаха рекордно заради ниските лихвени проценти. Въпросът е дали скокът на възвръщаемостта на щатските ДЦК ще бъде съпроводен от икономическо възстановяване и от скромни инфлационни равнища, което би позволило на Федералния резерв да запази ниски основните си лихви.

Засега инвеститорите се позиционират точно за такъв сценарий. 

Акциите са един от най-очевидните печеливши от скромен подем на доходността на американските облигации , особено на онези компании, които са най-чувствителни към икономиките, подпомагани от парични и фискални стимули. Това са цикличните книжа, включително на дружествата от индустриалния и суровинния сектор.

Развиващите се пазари също имат потенциал. Макар че по-високата доходност на щатските ДЦК по правило предизвиква продажби на облигациите и на 

валутите на тези стопанства, 2021-а може да се окаже различна, твърдят стратезите. Причината е, че наблюдаваният напоследък ръст е свързан с подобряваща се икономическа перспектива, което е в полза и на развиващия се свят. 

Перспективата за златото е доста по-несигурна. Ако доходността на десетгодишните американски облигации надхвърли 1% и се доближи до 1.5%, златните котировки ще слязат под 1800 щ. долара за тройунция, по-вероятно – в близост до 1700 долара за тройунция, прогнозират  експертите " на  Ситигруп".      Златото за незабавна доставка се търгуваше в близост до 1820 долара за тройунция в късния следобед на 2 декември. 

Щатският долар ще продължи да поевтинява, ако кривата на доходността на щатските облигации стане по-стръмна. Което е напълно логично при засилване на инфлационните очаквания. Тогава инвеститорите ще бъдат принудени да търсят валутни застраховки, за да се защитят от флуктуациите на американската валута, отбелязват валутни стратези на "Ситигруп" и очакват 20% спад на зелените пари през идната година. Експерти на "Голдмън Сакс груп", които също виждат потенциал за "изостряне" на кривата на доходността   пък  вещаят по-слаб долар към валутите на развиващите се пазари, особено към китайския юан. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст