ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Молдовският парламент оряза правомощията на бъдещата президентка

Мая Санду

Молдовските депутати гласуваха днес закон, орязващ правомощията на президента, въпреки протеста в столицата Кишинев, в който участваха 5000 привърженици на новоизбрания президент Мая Санду, предаде Франс прес.

Санду ще встъпи в длъжност в края на декември и ще застане начело на малката държава, след като удържа изненадваща победа на изборите през ноември срещу подкрепяния от Русия кандидат Игор Додон. 

Новият закон, в частност, ще прехвърли контрола върху службите за сигурност от президента към парламента, което се разглежда от Санду и привържениците й като средство да се намали ролята на президента в полза на законодателния орган, контролиран от Додон.

Опозиционните парламентаристи не участваха във вота днес, скандирайки в залата: "Позор!" и "Долу мафията!", а по време на гласуването на текста избухнаха сблъсъци между депутати.

Парламентът прие и няколко други закона, включително един за предоставяне на специален статут на руския език и друг за отмяна на забраната за излъчване на новини от руски телевизионни канали.

Молдова е разделена на привърженици на сближаването с Русия и поддръжници на европейската интеграция, в частност, чрез връзките, които страната поддържа със съседна Румъния, отбелязва АФП.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст