ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Цялата несигурност досега тревожи инвеститорите

валути

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт

 

Седмицата отново премина под знака на оптимизма, като ръстовете на доходността по основните емисии бяха нормата. Натрупването на позитивен потенциал, свързан с развитието на ваксините срещу Covid-19, и очакванията, че през втората половина на 2021 г. ще оставим пандемията зад гърба ни, започват все повече да тежат на бондовете, докато разширените монетарни стимули поставят ограничител на ръстовете на доходността.

Симбиозата между горните фактори бе най-видима при американските трежърита през изминалата седмица. Въпреки че доходността по ключовите десетгодишни бенчмарк книжа се опитва да тества психологическото ниво от 1% от седмица след президентските избори насам, както и очакванията на редица водещи глобални банки сред които "Голдман Сакс" и "Сити", които сочат 1.30% като ниво за края на 2021 г., поне засега кота 1% остава непробиваема. Основен фактор за това е Фед, откъдето заявиха, че ще продължат да държат основните лихви на нулеви равнища въпреки опасността от инфлация, като така ще стимулират устойчив икономически растеж. През седмицата американските трежърита видяха ръст на търсената доходност до падежа от 9 базисни точки до 0.929 процента.

В ядрото на еврозоната процесите, на които ставаме свидетели са сходни. Въпреки заплахата от вето от страна на Унгария и Полша върху плана за фискални стимули за справяне с последствията от Covid-19, който бе най-лошата новина от седмицата, готовността на ЕЦБ за безусловно разширяване на стимулите оказва своята подкрепа върху доходността по основните емисии. След като и повишение на основните лихви нe e на дневен ред в обозримия хоризонт, то оптимизмът за приключването на Covid-19 кризата дава ограничен ефект върху доходността по основните дългови книжа. Тази по ключовите десетгодишни немски бундове отбеляза седмичен ръст от 3.6 базисни точки до минус 0.553%, докато доходът по френските десетгодишни ДЦК се повиши с 3.1 базисни точки до 0.317 процента.

В периферията на еврозоната като че ли въздушната възглавница, осигурявана от спреда с ядрото, започва да изпуска. Доходността при по-апетитните италиански ДЦК започна да нараства, докато фючърсните пазари показаха най-големите открити нетни къси позиции в десетгодишен дълг от септември насам. През изминалата седмица доходността по десетгодишната италианска емисия отбеляза ръст от 1.6 базисни точки до 0.609 процента. Доходността по испанската десетгодишна емисия като че ли отново няма да види негативните нива, след като отбеляза седмичен ръст от 1.8 базисни точки до 0.074 процента.

Във Великобритания големият въпрос се очертава дали ще има достатъчно време за сделка и за финансовите пазари, като не е изключено Лондон да жертва статуса си за сметка на общо търговско споразумение. Доходността по десетгодишните джилтове отбелязаха седмично повишение от 5.6 базисни точки до 0.339 на сто. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст