ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Окончателно: Поставянето под карантина може да става с есемес

Парламент бюджет Даниела Дариткова

Депутатите решиха Регионалните здравни инспекции да могат да издават предписание за поставяне под карантина чрез есемес, имейл или обаждане по телефона. Това се случи след като народните представители приеха Закона за здравето на второ четене. Промените са внесени от парламентарната група на ГЕРБ.

Устното уведомяване на посочен от лицето мобилен или стационарен телефонен номер се удостоверява писмено с подпис на извършилото го длъжностно лице, като писменото удостоверяване се прилага към преписката.

Окончателно отпадна текстът за задължителното болнично лечение при коронаворус и други тежки заразни заболявания, но се дава възможност за задължителна изолация в лечебно заведение.

Народното събрание реши на задължителна изолация да подлежат лица, болни и заразоносители на антракс, бруцелоза, вариола, вирусни хеморагични трески, дифтерия, ебола, жълта треска, коремен тиф, малария, полиомиелит, тежък остър респираторен синдром, туберкулоза с бацилоотделяне, холера, чума и COVID-19.

В сега действащото законодателство тези лица подлежат на "задължителна изолация и/или болнично лечение."

Преди окончателното гласуване председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ предложи по предписание на директор на здравна инспекция задължителната изолация при коронавирус и други заразни болести да може да се извършва в лечебно заведение. Предписанието ще се издава по предложение на лекуващия лекар. 

Депутатите решиха случаите, когато заразоносител или болен от заразна болест откаже или прекъсне изпълнението на задължителна изолация се наказва с глоба в размер на 5000 лв.

При извънредна епидемична обстановка здравният министър ще може да налага забрана за износ на лекарствени продукти с цел задоволяване на потребностите в страната. Санкцията за нарушителите ще е от 50 до 100 хил. лв., а при повторно нарушение – от 100 до 150 хил. лв.

Удължи се и срокът за съставяне на смъртен акт с 14 дни. Целта е да се улеснят хората, които трябва да получат смъртен акт на свой роднина, а са под карантина.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст