ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Удължават строгите мерки в Гърция до 14 декември

гърция локдаун карантина ограничителни мерки коронавирус

До 14 декември се ограничават ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в Гърция, обяви говорителят на правителството Стелиос Пецас, цитиран от телевизия Скай.

Той подчерта, че се наблюдава стабилизиране на положението и намаляване на новите случаи, но с по-бавни темпове от очакваното. Макар че изписаните пациенти са повече от постъпващите в болница, натискът върху системата на здравеопазването остава сериозен. 

По изключение от 7 декември ще бъде разрешено да работят магазини за продажба на сезонни коледни стоки, както и продажбата на такива в супермаркетите. В момента в Гърция са отворени само магазините за хранителни стоки и аптеките.

На въпрос кога ще бъдат отворени фризьорските салони, училищата и други сектори, Пецас призова за малко търпение, защото е възможно самият премиер Кириакос Мицотакис да направи изявления през следващата седмица съобразно с развитието на пандемията.

Говорителят на правителството се спря и на очакваното начало на кампанията за ваксиниране в Гърция. Той каза, че вече се изграждат 1018 центрове за ваксиниране, в които се изчислява, че месечно ще могат да се ваксинират 2 117 440 души. Ако бъдат доставени повече ваксини е възможно да бъдат създадени и допълнителни центрове за ваксиниране.

Първо ще бъдат ваксинирани здравните работници, после уязвимите групи (хора над 65-годишна възраст или с хронични заболявания), а по-нататък и останалата част от населението. Ваксинирането ще бъде доброволно.

Гражданите ще могат да си запазят час за ваксиниране с есемес, по интернет или по телефона.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст