“Астра Зенека” ще достави на ЕС два пъти по-малко ваксини

AstraZeneka астра зенека астразенека

Фармацевтичната компания "Астра Зенека"  ще достави два пъти по-малко ваксини от количествата, договорени с Европейския съюз, съобщава Ройтерс.

За второто тримесечие на годината договорът предвижда 180 милиона дози. Шведско-британската компания ще достави под 90 млн. Подобна е ситуацията и за настоящото тримесечие. При договорени 90 милиона се очакват около 40.

Очакваното забавяне идва след голямо ограничаване на доставките през първото тримесечие и може да доведе до провал в плановете на Евросъюза да ваксинира 70% от европейските граждани до юли. Очаква се договорените доставки да бъдат наваксани до края на септември.

Българското правителство разчита основно на препарат на Astra Zeneca, като поръча до края на миналата година- 4,5 милиона дози за 2,25 милиона души. В сряда от здравното министерство съобщиха, че се водят се преговори за по-ранна от предвидената доставка на количества от ваксината на "Астра Зенека".

Припомняме, че в началото на седмицата премиерът Бойко Борисов нареди ваксините да стигнат и до най-малките и отдалечени села. Няколко дни по-рано той разпореди да се отворят зелени коридори за всички желаещи да се ваксинират.

Въпреки това някои лични лекари от по-малки населени места признаха, че имат трудности и не са готови да започнат ваксинациите за всички желаещи.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст