Брюксел настоява за общ регистър на ваксинираните по света

марош шефчович

Европейската комисия предложи данните за всички ваксинирани срещу коронавирус по света да бъдат съхранявани под егидата на ООН.

"Удостоверенията за ваксинираните трябва да бъдат електронни, да бъдат съвместими в ЕС, а и по света. Ваксинирането не може да се свързва с достъпа до основните права и свободата на пътуване", отбеляза в сряда зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович след заседание на Съвета на ЕС.

В момента евроинституциите обсъждат какъв да бъде подходът по тези въпроси към преболедувалите. Шефчович добави, че на техническо равнище в ЕС има съгласие за минимума от данни, които да се съдържат във ваксинационните удостоверения. Той цитира европейската служба за борба със заболяванията, според която още няма достатъчно доказателства, че ваксинираните не могат да останат преносители на заразата. По неговите думи затова имунизираните следва също да бъдат подлагани на карантина засега.

Зам.-председателят на ЕК посочи, че карантината изглежда като достатъчна мярка за разубеждаване на онези, които искат да пътуват за развлечение. Той добави, че противоепидемичните мерки трябва да бъдат целенасочени и да се избягва затварянето на границите в ЕС на общо основание.

Шефчович съобщи, че досега в ЕС са били получени близо 41 милиона дози ваксина, а от април до юни се очакват още 300 милиона дози. След изявлението му обаче бе съобщено, че фармацевтичната компания "Астра Зенека"  ще достави два пъти по-малко ваксини от количествата, договорени с Европейския съюз, съобщава Ройтерс.

За второто тримесечие на годината договорът предвижда 180 милиона дози. Шведско-британската компания ще достави под 90 млн. Подобна е ситуацията и за настоящото тримесечие. При договорени 90 милиона се очакват около 40.

Очакваното забавяне идва след голямо ограничаване на доставките през първото тримесечие и може да доведе до провал в плановете на Евросъюза да ваксинира 70% от европейските граждани до юли. Очаква се договорените доставки да бъдат наваксани до края на септември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст