Чуждестранни сили се опитват да дестабилизират Русия, смята Путин

владимир путин

Руският президент Владимир Путин нареди на Федералната служба за сигурност (ФСС) да удвои усилията си за противодействие на опитите на Запада да дестабилизира Русия, предаде Асошиейтед прес.

На среща с висши служители на ФСС Путин изтъкна "т.нар. политика за възпиране на Русия", заявявайки, че тя включва усилия с цел "нашето развитие да бъде провалено, да бъде забавено, да се създадат проблеми по нашите граници, да се предизвика вътрешна нестабилност и да се подкопаят ценностите, които обединяват руското общество".

По думите му тези дейности на чуждестранни сили, които той не назова поименно, са насочени към "отслабването на Русия и поставянето й под външен контрол".

Отношенията на Русия със Запада силно се влошиха след извършеното от нея анексиране на Крим от Украйна през 2014 г., руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., а в последно време заради ареста и осъждането на опозиционния лидер Алексей Навални и смазването на протестите, настояващи за неговото освобождаване.

Без да споменава поименно Навални, Путин отправи нападки срещу тези, за които се твърди, че служат на чужди интереси.

"Необходимо е да се направи разграничение между естествено политическо съревнование, съревнование между политически партии, идеологически платформи, различни възгледи за развитието на страната и дейностите, които нямат нищо общо с демокрацията, а са насочени към подкопаване на стабилността и сигурността на нашата държава, към служенето на чужди интереси", каза той.

Путин подчерта необходимостта ФСС да защити планираните за септември парламентарни избори в Русия от всякакви "провокации".

Той похвали ФСС за осуетяването на дейностите на чуждестранни шпиони, като заяви, че службата е разкрила 72 чуждестранни разузнавачи и 423 техни информатори.

Междувременно руският президент подписа днес закон, който увеличава размера на глобите за нарушения по време на улични протести.

За неподчинение на органите на реда вече ще се налага глоба от 4000 рубли (ок. 54 долара) вместо досегашните 1000 рубли (ок. 13,5 долара), вкл. до 15 дни задържане под стража. Въвежда се и глоба до 20 хиляди рубли (ок. 270 долара) за организаторите на протести, които нарушават разпоредбите.

По данни на мониторниговата група "ОВД-Инфо" руската полиция е задържала общо над 11 хиляди души, участвали в протестите из страната в подкрепа на опозиционера Алексей Навални. Привържениците му, повечето от които са в чужбина или под домашен арест, обявиха мораториум на уличните протести до настъпването на пролетта. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст