Емблематичният книжен пазар на „Славейков“ се завръща

площад славейков

След часове разисквания столичните общински съветници приеха предложения проект за възобновяване на емблематичния книжен пазар на пл. „Славейков“ близо 3 години след премахването му. 

Според проекта на знаковото място ще се монтират седем щанда за книги. 

Това решение беше взето въпреки, че опозиционните групи в Столичния общински съвет поискаха точката да бъде отложена, а проектът за визията на щандовете-библиотеки променен, заради тяхната висока цена, над 47 000 лв. с ДДС за брой и нефункционалността им ( обща стойност 276 хил. лева.). 

Според независимия съветник Борис Бонев и бившия съдия Методи Лалов предложените 3-метрови стелажи, на които книгите да стоят зад стъкло, са много скъпи. И двамата показаха уменията си по реторика. На същото мнение е и Тома Белев, както и актьорът Веселин Калановски от ДБ.

Архитект Борислав Игнатов предложи проектантът, чийто план е спечелил, да се откаже от авторските права, за да се избегнат усложнения в бъдеще.

Припомняме, че книжният пазар беше закрит и преместен в градинката пред хотел “Рила” при започването на ремонта на ул. “Граф Игнатиев” през 2018 година. Макар ремонтните дейнности да приключиха официално през пролетта на 2019 година, книжният пазар не беше върнат. В момента на площад „Славейков“ има 15 перголи, изработени от стомана и боядисани в цвят графит.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст