ВАП иска информация от Сачева заради скандала в “Красно село”

Върховна административна прокуратура

Върховната административна прокуратура е изискала от министъра на труда и социалната политика информация за начина на разходване на европейски средства, отпуснати за осигуряване на патронажна грижа на територията на столицата.

От държавното обвинение питат министър Деница Сачева извършвани ли са проверки на всички бенефициенти по мярката „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания", констатирани ли са нарушения на процедурите и ако – да – какви мерки са предприети.

От Върховната административна прокуратура не уточняват дали тази информация се иска във връзка със скандала около кметицата на столичния район "Красно село" Росина Станиславова заради разпределението на средствата по проект  именно за патронажна грижа, а само припомнят, че от миналия май събират информация от държавни институции, свързана с трансформиране на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове  и прехвърлянето им към други програми, с цел подпомагане на борбата с Covid-19.

Вчера “Демократична България” оттегли политическото си доверие от кмета на столичния район “Красно село”  Росина Станиславова. 

"Станиславова е създала морално недопустим прецедент, определяйки сама себе си за ръководител на проект, получаващ допълнително заплащане по изпълнявана от районната администрация европейска програма", казаха от обединението. Те съобщиха, че сутринта ръководството на коалицията е призовало Станиславова да намери начин да възстанови взетите от нея средства. След като тя не е направила това, “Демократична България” дари равностойността на тази сума на SOS детски селища.  

Скандалът около районната кметица се заформи във вторник по време на заседание на финансовата комисия в Столичния общински съвет. Оказа се, че кметицата е получила 7600 лв. като ръководител на проекта "Патронажна грижа", чиято цел е да подпомага засегнати от COVID-19, като на нуждаещите се се предоставят храна, лекарства и други стоки от първа необходимост.

Петима души от екипа, управляващ програмата, са получили 41 000 лв. за възнаграждения. Парите изплатени на кметицата били равни на половината от годишната и заплата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст