Изчерпват се леглата за Ковид в някои от големите болници

Венцислав Мутафчийски

Наблюдава се изчерпване на леглата за коронавирус във Военномедицинска академия, в "Пирогов" и в Окръжна болница в столицата. Но има достатъчно легла в другите болници. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Заетостта на интензивните отделения е 51% и там също се наблюдава ръст с повече от 10% на седмична база. Той посочи, че средната заболеваемост за седем дни е 216 на 100 хил. души. "Има признаци за експоненциално нарастване на заразата", каза Мутафчийски.

По думите му това е 26% ръст в сравнение с миналия четвъртък и с 57% повече от преди две седмици.

Мутафчийски каза още, че във ВМА за пет дни са ваксинирани 7169 души, а от началото на кампанията – 12 300.

"България е със средна заболеваемост от 156 на 100 хиляди и сме на 22 място в класацията на ЕС", заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Задържаме също 14-о място по смъртност за ЕС.

"Продължава тенденцията за преливане към червено – вече 19 области са в червената зона, 7 са в оранжевата и две в жълто", уточни Кунчев. Най-висока традиционно е в Кюстендил – 446 на 100 хиляди души, и най-ниска в Търговище – 25 на 100 хил. Кунчев уточни, че ръстът засега е с нисък темп и смъртността не следва този ход на базата на 14 дни.

На фона на ръст на новозаболелите тази сутрин първи от ВМА съобщиха, че спират масовата ваксинация, същото потвърдиха малко по-късно и от болница "Света Анна" и "Свети Иван Рилски". 

Едновременно с това от AstraZeneca намаляват доставките за Европа, включително и за нашата страна. Едва 40% от предварително обявеното количество от ваксината ще се получат до август месец – намалението е от 60% по думите на здравния министър, който не успя да овладее и прикрие емоцията си и се обърна гневно към компанията. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст