Сметната палата ще следи бюджета на здравната каса

Парламент бюджет Даниела Дариткова

Управляващата партия ГЕРБ отстъпи от идеята си да наложи допълнителен надзор върху Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който да се упражнява от министърът на здравеопазването.

Днес законопроектът беше разгледан на второ четене в пленарната зала. При обсъждането му вносителят Даниела Дариткова – шеф на парламентарната група на ГЕРБ и председател на комисията по здравеопазването на Народното събрание, обяви оттеглянето на спорното предложение.

Припомняме, че промените в Закона за здравното осигуряване, които опозицията нарече надзор на надзора, предизвикаха огромен скандал в парламента. Тогава ГЕРБ ги прие на първо четене с 92 гласа „за”, 45 „против” и 8 "въздържали се". Проектът бе подкрепен от „Обединени патриоти” и „Воля”.

Промените засягаха т.нар. механизъм, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК, който се прилага за лекарствените продукти, заплащани напълно или частично от касата. Този механизъм ежегодно се приема с решение на надзорния съвет на касата, а сега управляващите предлагаха по този механизъм да се упражнява допълнителен контрол от здравния министър „чрез планови и внезапни проверки”.

В тази контролна дейност министърът да бъде подпомаган от комисия, назначена от него, в която ще влизат по двама представители на собственото му ведомство, на Сметната палата, на Националната агенция за приходите (НАП) и на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Въз основа на резултатите от проверките на комисията здравният министър ще може да предлага промени по механизма за устойчивост на бюджета на НЗОК.

В същото време от днес това задължение се вменява на Сметната палата.  

Парламентът окончателно прие на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване, предложени от Даниела Дариткова, която поиска Сметната палата да контролира механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на здравната каса, чрез внезапни проверки от назначена от нея комисия. 

Одитният орган ще изпраща за сведение доклада на министъра на здравеопазването. Въз основа на документа той може да предложи на надзорния съвет на НЗОК изменение и/или допълнение на механизмите, гарантиращи предвидимост и устойчивост на бюджета й и на методиките за прилагането им.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст