Транспортната комисия в НС регламентира дейността на линейките

Премиерът Бойко Борисов ще присъства на официална церемония по време на която ще бъдат дарени четири линейки на „Бърза помощ” –София. Събитието ще се състои в понеделник

Депутатите от транспортната комисия приеха на второ четене промените в Закона за автомобилните превози, с които се въвежда регулация на дейността на линейките извън обхвата на спешната медицинска помощ. 

Промените предвиждат изисквания за оборудването на линейките, екипите, начинът на извършване на превоза, предпътния контрол и административно-наказателната отговорност. Въвеждат се и редица други изисквания като диспечерски пункт, експлоатационен център, задължителни застраховки. Предвижда се още контролът на техническото състояние на автомобилите да се извършва от ДАИ, а качеството на медицинското оборудване – от РЗИ. Целта на измененията в закона е всички линейки да попаднат в специален регистър, за да има ефективен контрол на пътя.

Росен Иванов от групата на "Обединените патриоти", вносител на законопроекта заяви: "Да подлежи на един регистрационен режим не толкова тежък, колкото е за нормалните линейки, но да се знае кой къде отива и от техните центрове вече да имат комуникация с медицинските центрове и болниците, за да могат да поемат тези пациенти, които ще превозват".

Промените в закона бяха приети в отсъствието на народните представители от БСП, които напуснаха заседанието на Транспортната комисия с аргумента: "Този закон в зародиш е лобистки", каза Георги Свиленки от левицата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст