Подготвят интермодален терминал в Горна Оряховица и Северна пътна връзка с АМ „Хемус“

първа копка багер път ам хемус

През 2021 г. е предвидено да започне подготовка за изграждането на интермодален терминал в Горна Оряховица, който включва и Северна пътна връзка с автомагистрала „Хемус“. За това информира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в писмен отговор на депутатски въпрос.

Изграждането на терминала е заложено в проект на План за възстановяване и устойчивост на Република България, който предстои да бъде разгледан на заседание на Министерския съвет.

Планира се изпълнението на проекта да започне през 2022 г. и да продължи до 2025 година.

Инвестиционното намерение за изграждане на Северна тангента – връзка на общините Горна Оряховица, Лясковец, Елена и Златарица с АМ „Хемус“ е обсъдено на среща при кмета на община Горна Оряховица с участието на представители на Областно пътно управление – Велико Търново още през юни миналата година, информира Аврамова и допълва, че целта е пътната връзка да поеме и пренасочи основния трафик извън общинските центрове Горна Оряховица, Лясковец и от близките села.

Идеята е началото на трасето да започва от републикански път III-514 Камен – Горна Оряховица – Велико Търново при гр. Долна Оряховица, да преминава през землищата на гр. Долна Оряховица, с. Правда, с. Янтра, по някои общински пътища, по републикански път III-5003 (Полски Тръмбеш – Велико Търново) – Янтра – (Драганово – Долна Оряховица) и да се включи в път I-5 Русе – Велико Търново, на няколко километра южно от бъдещата АМ „Хемус“.

На среща в началото на ноември миналата година в Агенция „Пътна инфраструктура“ община Горна Оряховица е заявила, че има готовност да проведе процедура по цялостно изменение на Подробния устройствен план – Парцеларен план и след влизането му в сила да проведе отчуждителни процедури. Участието на АПИ ще се състои в уширение на републикански път III-5003, по който ще преминава трасето на северната тангента, след приключване на отчуждителните процедури. Всички останали дейности ще бъдат осъществени от община Горна Оряховица.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст