Депутатите на Орбан напуснаха групата на ЕНП в Европарламента

виктор орбан

Единайсетте депутати от партията на Виктор Орбан “Фидес” напуснаха групата на Европейската народна партия (ЕНП) е Европарламента . Това стана, след като в сряда групата направи промени в правилника си, които засягат членството и изключването от групата. Промените позволяват отстраняването на цяла национална делегация, съобщи БНТ.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в неделя, че ако промените бъдат приети, той ще изтегли евродепутатите от групата. “Промените в правилника са насочени срещу "Фидес" и нашите избиратели. Те са антидемократични, неправилни и неприемливи за нас. Затова управителното тяло на партията реши да напусне групата на ЕНП”, написа днес Виктор Орбан в писмо до лидера на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер.

Новите правила бяха приети с квалифицирано мнозинство – от 180 присъстващи 148 гласуваха "за", 28 – " против", а 4 се въздържаха. Измененията влизат в сила от днес.

Нидерланският евродепутат Естер де Ланге, която е и зам.-председател на ЕНП, заяви след гласуването, че раздялата между групата на ЕНП и евродепутатите от "Фидес" е била неминуема. “За съжаление през последните години Орбан сериозно се отдалечи от основните ценности на ЕНП”, каза тя.

ЕНП от години е в конфликт с "Фидес" на Орбан. От 2018 г. членството на партията в ЕНП беше временно замразено. Правителството на унгарския премиер постоянно е обект на критики от страна за Брюксел заради нарушаване на човешки права, атаки срещу независими журналисти и медии и проблеми с върховенството на закона.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст