Пандемията напълни партийните листи с лекари

проф. Григор Горчев

Почти няма партия или коалиция, в чиито кандидатдепутатски листи за предстоящите парламентарни избори да не фигурира името на медик. Някои от тях набраха голяма популярност през последната година, като почти не слизаха от телевизионния екран и радиоефира, обяснявайки какъв е този коронавирус, как се лекува и какви предпазни мерки трябва да се предприемат, а сега – за ваксините.

Най-съобразителна се оказа партия АБВ, която първа постави на две водачески места противоречивия доц. Атанас Мангъров – 23 МИР-София и Варна. С това като че ли беше хвърлена своеобразна ръкавица към останалите политически формации и те се заоглеждаха за популярни докторски лица. Не ще и дума, че Мангъров – хвален или оплюван, предизвиква огромен интерес. И ще донесе някакъв дивидент на формацията, основана от експрезидента Георги Първанов, а сега ръководена от Румен Петков.

Изненадващо начело на листата на ГЕРБ в Плевен се озова световноизвестно медицинско светило –

проф. Григор Горчев, който първи въведе роботизираните операции

в България. Той е чл.-кореспондент на БАН, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен и управител на болница „Св. Марина” в града. Професорът призна, че е поканен лично от премиера Бойко Борисов да се включи в гражданската квота на партията. Неговият огромен авторитет ще донесе електорален дивидент на ГЕРБ, друг въпрос е дали ще има полза от влизането му в парламента и дали ще успее да прокара идеите си за реформа в здравеопазването. За местните избори през 2019-та в обновената листа за общински съветници на ГЕРБ в София влезе известният кардиолог проф. Иво Петров и други изявени медици, но от тяхното присъствие в Столичния общински съвет не личи управлението на столицата да е станало по-добро.

В листите на Бойко-Борисовата формация по райони задължително присъстват поне по трима-четирима лекари от различни специалности, включително и ветеринарни (Хасково). Очевидно партийните стратези разчитат, че наплашените от пандемията избиратели ще имат по-голямо доверие на медиците. А и последната година върна авторитета и значението им за обществото.

Не случайно здравният министър проф. Костадин Ангелов води две партийни листи – във Варна и Велико Търново. Ангелов би трябвало да е експертът, който да съветва премиера и да посочва правилните решения, но виждаме, че се получава точно обратното – Борисов му нарежда какви заповеди да издава и кои мерки да разхлабва, а професорът кима…

„Демократична България” също „подпечата” листата си за София-област

с добилия популярност пулмолог д-р Александър Симидчиев. Той често е канен от медиите, защото говори спокойно и разумно, но в същото време критикува излишните или безсмислени мерки на правителството. Прав е, че ако искаш да промениш нещо, трябва да участваш и да направиш нещо, но не е ясно доколко ще има тази възможност в следващия парламент.

Без известен доктор не остана и партията на Слави Трифонов „Има такъв народ”. Проф.д-р Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН е водач на листата във Великотърновския избирателен район и в 23 МИР-София. Той също е чест събеседник в медиите и критик на начина, по който се управлява пандемичната криза.

Така че ще наблюдаваме интересни лекарски сблъсъци по време на предизборната кампания и във Велико Търново, и във Варна, а и в софийския 23 район.

БСП също има в листите си лекари, но те не са придобили популярността си по време на коронавирусната пандемия, а са или досегашни депутати, или членове и симпатизанти на левицата. Така стоят нещата и при ДПС.

На този фон от бели престилки

ВМРО заложи на девиза „Красотата ще спаси света”

и набута в партийните си кандидатдепутатски списъци актриси, певци, поети, журналисти, дори бивша „Мис България”. Шестата по красота в света Жени Калканджиева ще подпира хасковската листа на последното място, като целта е да привлече повече гласове. Същото ще прави и съпругата на режисьора евродепутат Андрей Слабаков – Ернестина Шинова в Шумен и Варна. В Кюстендил и София пък ще привличат избиратели певците Кристина Димитрова и Искрен Пецов, както и поетът и текстописец Иван Тенев (агент Тенев). Те са представители на „Средна европейска класа” (СЕК), която е подписала споразумение за подкрепа с воеводите. В столичния 24 МИР е и икономистът-журналист Кузман Илиев. Красимир Каракачанов и съпартийците му приласкаха в гражданската си квота още отцепника от БСП и геополитически експерт Боян Чуков и изключения Иван Иванов. Не липсват и бивши шефове на спецслужби и експерти по сигурността – ген. Кирил Радев и Христо Смоленов.

В листите на "Демократична България" също има не малко представители на артистичните среди. Сред тях са певецът Стоян Михалев и актьорът Веселин Калановски, които са водачи във Варна и Ямбол, музикантът Васил Гюров, който е шести в столичния 24 МИР и Николай Табаков, който води листата в Кюстендил.

Малката партия МИР на бившия общински съветник в София Симеон Славчев обаче „изби рибата“ като постави начело на листата си в Пловдив барабаниста на легендарната група „Акага“ Димитър Митев-Дънди. 

Новосформираната патриотична коалиция между „Воля” на Веселин Марешки и НФСБ на Валери Симеонов също не остана назад в

своеобразното състезание за привличане на популярни фигури

в партийните листи. Треньор №1 на България Димитър Пенев официално бе представен като кандидат-депутат на обединението. Това е втората футболна легенда в екипа на аптечния бос, преди това бе потвърдено включването на носителя на "Златната обувка" и абсолютен голмайстор на България Петър Жеков. 

БСП обаче първа реши да привлече на своя страна футболните фенове като вкара в предизборните си списъци бившите футболисти от "Левски" и ЦСКА – Емил Велев-Кокала и Христо Марашлиев. Те ще са кандидати на социалистите за депутати в столичния 24 МИР. Четвърта в листата за същия район ще е актрисата и народен представител в сегашния парламент Нона Йотова.

Кандидат за депутат ще е и друг бивш футболист – Георги Георгиев-Гецата, който също така е бил президент на "Марица". Той ще е в листата в Пловдив.

Олимпийският шампион по борба Георги Мърков пък поведе листата на „Изправи се! Мутри вън!” в Пазарджик. А световната шампионка по шах Антоанета Стефанова ще "краси" листите на Слави Трифонов в София и Пловдив.

Политологът Георги Киряков обясни, че включването на "звезди" от различни сфери – от музиката до футбола – е опит на партиите да популяризират листите си, но прогнозира, че тяхното присъствие няма да донесе очакваните политически дивиденти на изборите.  

Правят впечатление и

някои знакови липси в партийните листи.

Например отсъствието на Делян Пеевски от кандидатдепутатските списъци на ДПС. Но то е логично, като се има предвид, че движението вече е решило да влезе през парадния вход във властта. А Пеевски му тежи. След безуспешния опит през първата вълна на пандемията да изчисти образа си чрез щедро дарителство на болници, той изчезна от публичното пространство с идеята може би да забравим за него възможно най-бързо.

От листите на ГЕРБ пък отсъстват дългогодишната шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова и лоялния лично на Борисов Красимир Велечев. Към тях може да прибавим и ексфинансовия министър Владислав Горанов. Репутацията на Стоянова и Горанов доста пострада около скандалите с хазартния бос Васил Божков. Отсъства и ексконституционния съдия Георги Марков.

В същото време през задната врата е реабилитиран бившия министър на правосъдието Данаил Кирилов, който създаде доста сериозни проблеми на партията и на премиера със своите действия и думи. В листите изгря и ексвъншният министър в кабинета «Борисов 2» Даниел Митов, който беше окончателно оправдан по делото за престъпление по служба, заради договор, който е сключен по негово време и е нанесъл финансови щети на МВнР. Но президентът Радев отказа да го назначи за посланик в Румъния, не стана и специален представител на ЕС за Либия. Странно е такова "проветряване", каквото обеща Бойко Борисов за предстоящите избори.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст