Борисов: Не знам кой внушава на хората, че пандемията е преминала

Борисов

"За последната седмица прави впечатление една положителна тенденция, а именно, че броят на излекуваните е 2 пъти по-малък от броя на потвърдените случаи в сравнение с предходната седмица, където броят на излекуваните беше три пъти по-малък. Това е една положителна тенденция, която отчитаме за реално справяне с пандемичната ситуация“. Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов по време на правителственото заседание.

Ангелов информира, че на национална база заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 48%, а интензивните легла в страната са заети на 57%. "Създали сме организация за увеличаване на процента на леглата по всички лечебни заведения там, където е необходимо. Считаме, че към този момент епидемията е под контрол“, добави здравният министър. Той уточни, че през следващата седмица страната ни очаква да получи още ваксини. И изрази надежда, че производителите ще изпълнят подписаните договори и поетите ангажименти, за да може да изпълняваме фазите по Националния план за ваксиниране срещу COVID-19.

Борисов изтъкна, че в момента е третата вълна на пандемията и българските граждани трябва да са отговорни и да спазват противоепидемичните мерки. „Вчера в Германия министрите и канцлерът заседаваха какви мерки още да направят. Ние сякаш сме свършили с пандемията, тя си е заминала. Такова е отношението на хората и не знам кой им внушава, че всичко е преминало", каза премиерът. Той посочи, че в страната ни няма строги ограничения и на практика всичко работи, но хората трябва да бъдат внимателни.

Министър-председателят отбеляза, че всички ваксини, които пристигат в страната, веднага се използват.  "Допускаме в страната само ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, за другите не може да носим отговорност", подчерта той. И допълни, че агенцията извършва изключително прецизна дейност и ваксините, разрешени от нея, са преминали всички необходими проби и тестове.  

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст