Доларът опроверга опонентите си

валути

Зелените пари трябваше да отслабнат под натиска на изобилните  парични  стимули, прилагани от  Федералния резерв. Целта на щатската институция  е  да поддържа ниски лихвени проценти чрез покупки на облигации и изключително щедра монетарна политика. Подобно на много прогнози обаче, и убеждението каква ще е бъдещата посока на валутите може бързо да стане на пух и прах.

Мнозинството от стратезите  и инвеститорите  влязоха в 2021-а с "желязната" увереност, че американският долар ще поевтинява, а еврото ще върви нагоре. Засега обаче това не се случва и макар  до края на годината да остават дълги месеци, публиката започва да се колебае.

Еврото е загубило 1.2% от пазарната си оценка към щатската валута от началото на 2021-а, падайки от максималните 1.2349 щ. долара в първите дни на януари до почти 1.20 долара на 1 март и под 1.1950 на 5 март. Доларовият индекс, който следи цената на зелените пари към кошницата от основните им  валутни конкуренти  пък постигна ръст от 1.2% през тази година.  

Предвижданията за срив на долара се основаваха на мащабната парична подкрепа  от  Федералния резерв. Както и на очакванията, че валутата ще понесе сериозен удар от опасенията за растящите дългови равнища в САЩ, които биха ограничили бъдещите възомжности за стимулиране на растежа. 

Сериозно поевтиняване на долара щеше да породи огромно главоболие за Европейската централна банка. Силното евро би забавило растежа на еврозоната, защото ще намали конкурентната мощ на регионалните износители и в същото време ще понижи цените на вноса точно когато общността е на прага на дефлация. 

Щатското стопанство обаче започна да се възстановява по-бързо от очакванията и доходността на облигациите бързо тръгна нагоре заради преценката на инвеститорите, че инфлацията чука на вратата и лихвите ще започнат да се повишават "предсрочно". 

Съмненията в коректността на прогнозите за слаб долар започнаха да се засилват още през януари, след победата на демократите в надпреварата за избор на членове на Сената в щата Джорджия, която им осигури, макар и символичен контрол  върху горната камара на Конгреса. Резултатите направиха възможно прокарването на поредния пакет от фискални стимули на президента Джо Байдън за впечатляващата сума  от 1.9 трлн. долара и вдъхнаха надежда за по-бързо възстановяване на стопанството на страната. Така, вместо да се превърне в товар за долара, огромната сума за харчене стана символ за подем. И създаде

дилема : дългът или растежът са по-важни в момента.  

Очевидно, засега надделява тезата на привържениците на подема – прогнозите за увеличение на БВП на САЩ през тази година вече са се повишили с 1% от януари насам. Докато консенсусът за икономическите постижения на еврозоната е станал по-песимистичен. И въпреки, че лихвените проценти са почти нулеви, инвеститорите предпочитат да държат американски вместо европейски активи.  

Залагайки на растежа, инвеститорите ще вдъхнат сила и на зелените пари – поне докато вярват, че американската икономика ще изпревари основните си съперници във възстановяването от пандемията. Подобен резултат ще подкрепи  долара, особено ако Федералният резерв започне да повишава лихвените проценти. Някакви  сигнали по този въпрос могат да дойдат след съвещанието на паричния комитет на щатската централна банка на 16 и 17 март. 

Подобна заплаха не тегне над еврото.

Анализаторите не очакват скорошна промяна на паричната политика на ЕЦБ, която по-скоро би понижила допълнително отрицателните си лихви. Което ще нареди  единната европейска валута сред  най-непривлекателните активи.

Но пък би върнало ролята й на атрактивен участник в сделките carry trades, които бяха масово явление преди пандемията. Тогава щатските лихвени проценти бяха по-високи, отколкото в другите развити държави и позволяваха на инвеститорите да печелят от разликата от покупките на американски активи с изтеглени заеми в евро. Тази стратегия определено ще носи добри доходи докато ЕЦБ не започне да затяга паричната си политика. Още повече, че единната европейска валута по правило отслабва, когато Вашингтон повишава лихвите. 

Засега лихвеният ръст е далечна перспектива , но с напредването на годината със сигурност ще се появят различия между посланията на големите централни банки за бъдещото им монетарно поведение. И те ще са в подкрепа на carry trades. 

В сутрешната търговия на 4 март еврото се разменяше срещу 1.2045 щ. долара, а ден по-късно – с един цент по-малко – срещу 1.1945 долара 

Зелените пари регистрираха мощен ръст към японската валута – до 108.32 йени за един долар, което е най-високата котировка от юли 2020-а насам. Доларът се засили и спрямо швейцарския франк – 0.93 франка за един долар, което е най-високата цена от миналия ноември. Британският паунд също отстъпи леко – до 1.3860 долара. Доларовият индекс е над 91 пункта. 

Валутни експерти прогнозират, че зелените пари ще продължат да поскъпват спрямо основните си валутни съперници,  докато расте доходността на американския държавен дълг. Но ще започнат да поевтиняват към паричните единици на едрите износители на суровини, успоредно с появата на повече доказателства за подем на глобалното стопанство.

Това важи в най-голяма степен за австралийския долар, който е показател за глобалния растеж заради тясната си обвързаност с борсовите стоки и суровини. Той се разменяше срещу 0.7795 долара в сутрешната търговия на 4 март. Новозеландският долар – другата "суровинна" валута – също стоеше стабилно на пазара – 0.7260 щ. долара. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст