Германия и Швеция одобриха ваксината на АстраЗенека за над 65 г.

AstraZeneka астра зенека астразенека

В Германия независима комисия официално одобри използването на ваксината на компанията АстраЗенека (AstraZeneca) при хора над 65-годишна възраст, съобщи днес министърът на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Асошиейтед прес.

Той каза, че решението е "добра новина за по-възрастните хора, които чакат за ваксинация. Те ще бъдат ваксинирани по-бързо."

Ваксината, разработена от британско-шведската компания, е една от трите, одобрени за използване в Европейския съюз. Няколко страни, включително Германия, обаче първоначално ограничиха нейното прилагане до хората под 65-годишна възраст, а в някои случаи – и под 55 години, като се мотивираха с липсата на данни за ефективността й при по-възрастните, отбелязва АП.

Ново изследване не само потвърждава ефективността на ваксината на АстраЗенека, но и е установило, че ако интервалът между първата и втората доза е 12 седмици, тя е още по-ефикасна, отбеляза германското министерство на здравеопазването.

Швеция също издаде препоръка ваксината на компанията "АстраЗенека" и Оксфордския университет да бъде използвана и при хората над 65 години, предаде Ройтерс.

"Има нови изследвания, от Англия и Шотландия например, показващи, че ваксината на "АстраЗенека" предлага много добра защита и при тези възрастови групи", заяви на пресконференция Сара Бюфорс, представител на националната Агенция по здравеопазването.

Преди това шведските власти се въздържаха да препоръчват употребата на препарата и при възрастните, изтъквайки като мотив липсата на изследвания за тази възрастова група, припомня Ройтерс.

Швеция, която от началото на пандемията се въздържа от локдаун, е регистрирала през последното денонощие 4838 нови случая на коронавирус. Още 13 човека са починали, с което общият брой на смъртните случаи в страната с население от 10 милиона души достигна 12 977. 

Смъртността в Швеция на глава от населението е многократно по-висока от тази в скандинавските й съседи, но е по-ниска от тази в няколко европейски страни, наложили локдаун, отбелязва Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст