Готова е електронната система за COVID имунизациите

ваксина ваксиниране ваксинация

Готова е електронната система за ваксинационните центрове у нас. Платформата ще дава възможност на всеки гражданин да избере ден, час, ваксинационен център и предпочитана ваксина, а също и предварително да си свали документ за информирано съгласие.

От „Информационно обслужване“ посочиха, че системата ще е активна от 17 ч. днес, като най-ранният час за записване ще е след седмица – на 11 март, а най-късният – две седмици напред. Хората, които вече са получили първата си доза от ваксината, ще бъдат служебно регистрирани в центъра, където вече им е била направена имунизацията.

Личните лекари не са обхванати от новата система. Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че причината е, че джипитата имат различна организация на работа и е много трудно да се пригоди системата към множеството случаи. За сметка на това те ще получат по-големи количества ваксини.

24 часа преди часа за ваксинация пациентът ще бъде подсетен с есемес или електронно писмо. Ще бъде уведомен и при проблем с обезпечаването на ваксината. „Тогава, когато сте си запазили час, това не е окончателно и задължително – може да настъпят много събития, може да откажете часа и да запишете нов“, посочи Ангелов.

По думите му, все още има проблем с това, че лица от целевите групи не се явяват за ваксинация и трябва бързо да се търсят варианти за използване на флаконите. Целта на системата и на останалите усилия на здравните власти е да се управляват напливът и нужните количества от препаратите.

Министърът призна, че е възможно системата да се използва за саботиране на центровете от противници на COVID ваксините, които да вписват себе си и свои близки и след това да не се явяват, но все пак изрази надежда, че на място ще се създава организация за пациенти, които реално искат да се предпазят от вируса.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст