Иран: Вратата пред дипломацията остава отворена

Зариф

Иран приветства решението на европейски сили да се откажат от проект за резолюция срещу него в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и заяви, че това оставя вратата пред дипломацията отворена, предаде Франс прес.

Подкрепяният от САЩ текст, предложен от Германия, Франция и Великобритания, осъждаше решението на Иран да прекрати някои инспекции на ядрената си програма. Няколко дипломати във Виена обаче казаха пред АФП, че проектът е изтеглен и няма да бъде подложен на гласуване.

По-рано Иран предупреди, че приемането на резолюцията може да обезсмисли усилията за спасяване на сключеното през 2015 г. споразумение за ядрената му програма.

Резолюцията беше отклонена "благодарение на нашите дипломатически усилия в Техеран, Виена и столиците на трите европейски страни (Великобритания, Германия и Франция), както и на сътрудничеството от страна на Русия и Китай", каза говорителят на иранското министерство на външните работи Саид Хатибзаде, цитиран от ТАСС. Той изрази надежда, че страните по сделката ще си сътрудничат реално и това ще позволи пълното й прилагане.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст